Er is iets geks aan de hand met de foto's van Trump: ze zijn er niet

Nu aan het lezen

Er is iets geks aan de hand met de foto’s van Trump: ze zijn er bijna niet

Er is iets geks aan de hand met de foto’s van Trump: ze zijn er bijna niet

Donald Trump is een beetje anders dan alle andere mensen. Hij heeft een apart kapsel, speelt graag met een select groepje mensen en houdt er wat andere denkbeelden op na dan de gemiddelde 21e eeuwse persoon met empathie.

Dit zou de aanhef kunnen zijn van een sprookje over een jongetje die ondanks of dankzij een ‘markante’ persoonlijkheid het ver wist te schoppen. Tot een heel groot wit huis op de heuvel van een land dat de VS heet.

Het is de werkelijkheid.

Fotografie

Het presidentschap van Trump klinkt inderdaad als een absurd – en bij tijd en wijle – ongeloofwaardig verhaal. De manier waarop hij wordt gefotografeerd is geen uitzondering.

Het aantal goede foto’s van de president van de Verenigde Staten dat door de overheid wordt gedeeld is behoorlijk gebrekkig. Voorhanden zijn collages, slechte smartphonefoto’s gemaakt door zijn naaste stafleden en veel video’s waarin de president zijn volk toespreekt.

Kwaliteit en kwantiteit

De kwantiteit en kwaliteit van foto’s zijn gelijk de eerste problemen als we een stuk over Trump schrijven. Het Flickr-account van het Witte Huis is verwijderd en de ‘foto’-sectie weggehaald van de officiële website.

Het contrast met voorganger Barack Obama zou bijna niet groter kunnen zijn. Hij gooide – vrij uitzonderlijk – de deuren van zijn oval office open voor huisfotograaf Pete Souza, juist buiten de officiële momenten. In de afgelopen 8 jaar maakte de huisfotograaf ongeveer 2 miljoen foto’s van Obama.

Aandacht

Ook Trump heeft een huisfotograaf: Shealah Craighead. Je zou zeggen dat Trump, ijdel en gek op aandacht, zich aan de lopende band laat vastleggen op een manier zoals hij het blieft. Maar Craigheads foto’s zijn vaak van een afstand genomen en lijken zelfs te zijn genomen van achterin het Witte Huis perscorps.

Donald Trump

De afstand tussen Pete Souza en Obama was vele malen kleiner. Bij Trump komt niemand dichtbij, behalve Sean Spicer of Kellyanne Conway die zijn uitgerust met een smartphone en deze foto’s verdienen niet de schoonheidsprijs.

De enige foto’s waar we nu uit kunnen putten zijn die van een zwaar geposeerde Trump die één of ander decreet ondertekent, steevast omringd door een stel mannen.

Voor professoren op het gebied van visuele cultuur is de gewaarwording waarbij er weinig officiële foto’s worden gemaakt stof tot nadenken.

Realistisch

Toch is het niet alleen negatief te noemen, het gebrek aan ‘post-werk’ snaps of vriendelijke onderonsjes zoals we Obama talloze keren zagen.

De Amerikaanse professor Liz Losh, die veel schrijft over de visuele cultuur van de overheid, zegt tegen The Verge dat het weleens een meer realistisch beeld kan opleveren van de president in tegenstelling tot Obama die dag in dag uit werd vastgelegd door een officiële fotograaf.

Losh zegt dat de snelle foto’s van Trump gemaakt met smartphones een nauwgezetter beeld scheppen dan dat we zouden hebben wanneer de officiële fotograaf actiever was.

Het goede einde van dit bizarre sprookje: passief toekijken is er bij Trump niet bij, in plaats daarvan nemen we het heft in eigen handen.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.