De erbarmelijke situatie van muzikanten laat de CEO van Sonos niet koud

Nu aan het lezen

De erbarmelijke situatie van muzikanten laat de CEO van Sonos niet koud

De erbarmelijke situatie van muzikanten laat de CEO van Sonos niet koud

Patrick Spence, de CEO van Sonos, laat in een open brief weten 1,5 miljoen dollar beschikbaar te stellen in de vorm van beurzen voor een ieder die zich inzet voor de bescherming van de muziekindustrie.

Want zonder de vrijheid voor minderbedeelden om hun stem te laten horen, is er niets om naar te luisteren, aldus Spence.

Op dit moment worden muzikanten gehinderd omdat ze hun stem laten horen en lijden ze als gevolg hiervan aan sociale en economische ontwrichting, aldus Sonos.

Fundamentele vrijheden

In een open brief zegt het hoofd van dit draadloze muzieksysteem zich in te zetten voor artiesten wereldwijd door activiteiten te ondernemen en geld te stoppen in projecten die zich hiervoor inzetten.

Spence schrijft: “Teveel artiesten worden belemmerd in hun vrije expressie en in sommige delen van de wereld gevangen gezet of zelfs vermoord, enkel voor het delen van hun nummers op het internet. Als we tekortschieten in het beschermen van muziek dan schieten we tekort in het beschermen van de fundamentele vrijheden van iedereen.”

Listen Better

Voor Spence is de penibele situatie van artiesten in bepaalde delen van de wereld reden om actief mee te werken aan de bevordering en bescherming van de toekomst van muziek. Hij doet dit in de vorm van beurzen die naar eigen zeggen op geen manier zijn gelinkt aan het eigen (Sonos)product. Het impact-project ter waarde van 1,5 miljoen dollar is getiteld als Listen Better.

Het initiatief draait niet alleen om bevordering van muziekvrijheid maar ook het veiligstellen van andere artistieke beroepen, schrijft Spence. “We handelen eveneens vanuit ons geloof dat grotere muzikale vrijheid ook een grotere vrijheid voor alle andere vormen van expressie met zich meebrengt, zoals journalistiek, film en protest – en andersom.”

Sonos heeft al een eerste ronde van het beurzenproject erop zitten. Het doneerde geld aan zes organisaties waarvan drie gewijd zijn aan het bevechten van artistieke vrijheid.

Nederlandse NGO’s en artiesten kunnen ook een aanvraag doen op het Listen Better programma.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.