Iconische foto van het 'Napalm-meisje' weer online gezet door Facebook

Nu aan het lezen

Facebook zet iconische foto van het ‘Napalm-meisje’ weer online

Facebook zet iconische foto van het ‘Napalm-meisje’ weer online

De iconische foto van het naakte, 9-jarige meisje dat huilend en gewond wegrent van napalmbommen tijdens de Vietnam oorlog, staat in ieders geheugen gegrift. Het is een afbeelding waarvan de impact anno 2016 nog steeds nadreunt via menig geschiedenisboek.

Het beeld wordt vaak gebruikt ter illustratie voor de gruwelen van oorlog en de impact van fotografie en nieuwsverslaggeving. In 1972 leverde het fotograaf Nick Ut een pulitzerprijs op.

Censuur

Vrijdag was de foto in het nieuws met een controversiële aanleiding: Facebook had de afbeelding van het meisje, Phan Thi Kim Phuc, verwijderd nadat een Noorse journalist dit had gepost om de gruwelen van oorlog te benadrukken. Volgens Facebook was de afbeelding in eerste instantie ondanks de status ontoelaatbaar omdat het de regels over naaktheid zou schenden.

Toen de Noorse krant ‘Aftenposten’ zich kritisch uitliet over het verwijderen van de foto en het op de voorpagina plaatste met een open brief aan Mark Zuckerberg (‘de grootste hoofdredacteur van de wereld’), reageerden duizenden mensen wereldwijd door de foto van het ‘napalm meisje’ op hun Facebookpagina te posten. Volgens velen maakt Facebook zich met de move schuldig aan censuur. Pas uren na het debacle, werd de foto hersteld.

Mensenhanden

De oorzaak van de verwijdering ligt hem in de combinatie van algoritmes en menselijke moderators die foto’s bekijken die mogelijk de regels de schenden. In dit geval was de foto geselecteerd voor verwijdering door een algoritme en erna afgehandeld door een redacteur.

Toen de verwijdering van de foto viral ging, verspreidde de foto zich razendsnel op het sociale netwerk, ook op de Facebookpagina van Nick Ut, de fotograaf. Facebook gaf later toe dat het een fout had gemaakt en dat het een paar dagen zou kunnen voordat posts met daarin de betreffende foto weer zouden worden hersteld.

Erkenning

“Een afbeelding van een naakt kind zou door ons normaal gesproken worden gezien als een schending van onze regels, en in sommige landen zelf als kinderpornografie”, aldus Facebook in een statement. “Maar in dit geval erkennen we de geschiedenis en het mondiale belang die deze afbeelding ooit had.”

Volgens de auteur wiens post het digitale protest ontketende, is het herstellen van de fout door Facebook een teken dat mensen macht hebben ten opzichte van een techgigant als ze samenkomen. “Ik hoop dat Facebook realiseert dat dit een fout was. Ik wil nu online gaan en publiceren ‘We hebben gewonnen!'”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.