Femke Kamps: 'Dat je alles kunt worden, betekent niet dat je alles moet zijn'

Nu aan het lezen

Femke Kamps: ‘Dat je alles kunt worden, betekent niet dat je alles moet zijn’

Femke Kamps: ‘Dat je alles kunt worden, betekent niet dat je alles moet zijn’

Je weet niet meer wie je nu eigenlijk bent en wat je wilt. Bovendien is het een groot mysterie waarom anderen hun leven wel op orde lijken te hebben, terwijl jij ‘je ondergoed niet eens weet te matchen’. Klinkt dat bekend? Dan bestaat de kans dat je een quarterlife crisis hebt, net als vele andere twintigers. Ook Femke Kamps kreeg er een. Zij besloot er een boek over te schrijven.

“Vorig jaar kwam ik rond de zomer in de quarterlife crisis terecht”, vertelt de 26-jarige auteur, tekstschrijver en blogger. “Volgens mij was het een opeenstapeling van problemen over een langere periode. Ik legde veel druk op mezelf en ik moest mezelf nuttig maken. Maar ik wist ook niet meer wie ik nu eigenlijk was en wat ik wilde. Ik had echt een existentiële crisis, wat de quarterlife crisis ook is.”

Probleem is niet nieuw

Om een ding voorop te stellen: een quarterlife crisis is geen twintiger die compleet in paniek raakt als er een keer iets niet zo gaat als je van tevoren verwacht had. Het is een combinatie van (veelal luxe) problemen die zich opstapelen. Zo heeft de vraag ‘wat wil je later worden?’ niet één antwoord meer, nu er talloze studies en beroepen zijn om uit te kiezen. En daardoor kan dat een beladen vraag worden.

“Het probleem is niet nieuw. Iedereen had twijfels toen ze twintig jaar oud waren”, licht Femke toe. “Maar nu is het versterkt.” Dat komt onder meer doordat we meer keuzes hebben, maar ook omdat we door het internet en smartphones ‘altijd aan’ staan. Bovendien zie je op sociale media berichten van vrienden die hun leven wél op orde lijken te hebben (wat vaak helemaal niet zo is), terwijl jij “niet eens twee dezelfde sokken weet aan te doen”, aldus Femke in haar boek. “Je gaat twijfelen aan jezelf. Want als zij hun leven op de rit kunnen hebben, waarom jij dan niet? Doe jij iets fout?”

Fuck the Quarterlife Crisis

Hulp

Femke besloot hulp te zoeken nadat ze op vakantie een hyperventilatie-aanval kreeg. “Ik dacht: dit is niet oké. Ik heb hier niets om me zorgen over te maken. Maar toch kreeg ik die aanval.” Die hulp vond ze in een coach, waar ze enkele maanden eens in de paar weken langs ging. En dat hielp. “Het is vooral veel praten geweest, en dan kom je – bewust of onbewust – tot bepaalde inzichten.”

Maar zoals alles in het leven was ook deze periode niet alleen maar kommer en kwel. Sterker nog, het was voor Femke het begin van een nieuwe mijlpaal: het schrijven van een eigen boek, waarin ze tips en inzichten geeft over de quarterlife crisis. “Dat was niet helemaal de bedoeling”, lacht Femke. “Ik begon met schrijven voor mezelf. Als je je problemen opschrijft, kun je meer afstand nemen en signaleren wat het probleem is.”

“Ik begon er ook met anderen over te praten. Dat was ook een tip van mijn coach: kijk of zij tegen hetzelfde aanlopen. En dat was zo. Veel leeftijdsgenoten voelen een sterke prestatiedruk.” Dat was het moment dat ze besloot haar verhaal om te zetten naar een boek, met tips voor anderen.

Boek

In Fuck the Quarterlife Crisis bespreekt Femke op een humoristische manier hoe je om kunt gaan met de crisis. Aan de hand van leuke anekdotes neemt ze je mee door haar eigen crisis en die van haar vrienden. Want nee, ze was niet alleen. Veel van haar vrienden gaven aan het ook allemaal even niet meer te weten.

Naast de humor staan er ontzettend veel tips in het boek. Femke sprak met psychologen, coaches en ervaringsdeskundigen over de quarterlife crisis. Daardoor krijg je aan de hand van vier overkoepelende thema’s – sociale media, succes, relaties en geluk – handvatten om uit je eigen crisis te komen en inzicht in waarom je hem eigenlijk hebt. “Ik wil met mijn boek een tegengeluid geven en het meer bespreekbaar maken. Het is oké om erover te praten als je je niet goed voelt.”

Logisch

Dat er zoveel mensen tegenwoordig in een quarterlife crisis terecht komen, vindt Femke niet vreemd. “We leven tegenwoordig met kortere cycli. Het is tegenwoordig lang als je ergens vijf jaar werkt, terwijl je vroeger wel veertig jaar op dezelfde plek bleef zitten. Bovendien krijgen we tegenwoordig veel meer prikkels, bijvoorbeeld door sociale media. We staan altijd aan en daar zijn onze hersenen helemaal niet klaar voor.”

Sociale media geven ons bovendien een ander probleem, vertelt Femke. “Je krijgt veel meer keuzes te zien.” Dat beschrijft ze ook in haar boek, waar ze nog even duidelijk maakt ‘absoluut niet tegen sociale media’ te zijn. Je ziet bijvoorbeeld een vriend van je backpacken door Australië. Een vriendin heeft net haar master behaald. Misschien zijn dat wel dingen waar je nooit over nagedacht had. Keuzes waarvan je niet wist dat je ze had. Maar nu wordt je er met je neus bovenop gedrukt. Als je lekker in je vel zit, is dat natuurlijk geen probleem. Maar: “Bij twijfel kijk je af bij anderen.” En daardoor ga je misschien nog wel veel meer aan jezelf twijfelen. Want moet jij niet ook backpacken door Australië of een master halen?

“Wat ik met mijn boek wil uitdragen is eigenlijk het beste samen te vatten in een quote van een ander in het boek: ‘Dat je alles kunt worden, betekent niet dat je alles moet zijn”, vertelt Femke. “We zijn constant bezig met de next big thing. Daardoor wordt je ambitie je eigen handicap. Voor mij was die quote echt de belangrijkste les die ik geleerd hebt. Je bent goed genoeg zoals je bent!”

Fuck the Quarterlife Crisis is voor 14,95 euro te koop bij diverse winkels. 

Foto: Ellen van Lent 

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.