'Flitsscheiding' vanaf nu verleden tijd in India - Vance

Nu aan het lezen

‘Flitsscheiding’ vanaf nu verleden tijd in India

‘Flitsscheiding’ vanaf nu verleden tijd in India

Het is vandaag een historische dag voor de moslimvrouwen in India. Tot heden konden moslimmannen in een vingerknip van hun vrouw scheiden door drie keer het woord ‘talaq’ (scheiding) te roepen. Omgekeerd konden vrouwen dat echter niet en dus ondernamen zij actie.

Familierecht verworpen

Vijf moslimvrouwen namen het heft in eigen handen en kaartten de wet aan bij het Hooggerechtshof in India. Samen met twee vrouwenrechten groepen startten zij een petitie om de Talaq-wet te verwerpen. De actie heeft na een lange strijd eindelijk zijn vruchten afgeworpen. Vandaag heeft het Hooggerechtshof met een 3-2 meerderheid besloten dat het islamitische familierecht ongrondwettelijk is.

Jarenlang was de wet onderdeel van een fel debat. Vandaag heeft het Hof, na drie maanden beraad en zes dagen aan hoorzittingen, besloten dat de wet vrouwen discrimineert. De wet valt bij deze dus niet onder godsdienstvrijheid – want ja, hoe kan je het een ‘vrijheid’ noemen als het niet geldt voor beide kanten?

Lange afstand scheiding

Een eenzijdige scheiding, is dat echt zó makkelijk? Het antwoord is ja. De zogenoemde ‘triple talaq’ kon op afstand per brief, telefoon, en in dit moderne tijdperk zelfs via Whatsapp of Skype uitgevoerd worden. Het kon dus zomaar zijn dat een vrouw thuis zat met haar kinderen en haar wereld met een kort berichtje opeens volledig instortte. Vaak betaalde de man zijn verplichte alimentatie zelfs niet waardoor vrouw en kinderen letterlijk op straat belandden.

Het vreemde aan de talaq-wet is dat het helemaal niet in de Koran of Sharia wordt genoemd. Islamitische hoogleraren zeggen zelfs dat de Koran heel duidelijk vermeldt hoe men een scheiding regelt. De scheiding moet verspreid worden over drie maanden, waarin het stel tijd krijgt voor reflectie en verzoening. In Pakistan en Bangladesh werd de wet zelfs verbannen. Toch wist talaq voort te bestaan in India, tot nu.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.