Nu aan het lezen
Food is helemaal hip. Een paar jaar geleden begon de power food hype wereldwijd [Goji-bessen ring a bell?] en sindsdien zijn steeds meer mensen ook over eten gaan bloggen. Mannen, vrouwen, kinderen, studenten; het maakt niet – iedereen heeft zo zijn eigen smaak en lievelingsgerechten. Maar waarom begin je met foodbloggen, wat inspireert je en wat zijn dan je food blogger’s favorites?
Als je ziet wat voor kunstwerken deze dame van groente en fruit kan maken, geloof je bijna niet dat je vroeger als kind al die groentes weigerde te eten. Vandaag voelen wij ons vereerd dat food-expert Chantal van haar blog Feel Good By Food een vragenrondje wil doen met ons. Zij weet niet alleen van wanten wat gezond eten betreft, een zoetekauw kan ze ook van tijd tot tijd zijn.
Deze foodie is ook helemaal geen fan van diëten – als het eten maar met passie is voorbereid en lekker is. Want uiteindelijk gaat het om hoe jij je voelt en hoe jij je lichaam behandelt. Op de site van Chantal kom je niet alleen recepten tegen, maar ook tips over hoe je zo goedkoop mogelijk gezonde boodschappen doet bijvoorbeeld, maar je komt er ook weleens een review tegen van een handige keuken gadget. En gezonde pannenkoeken, hoor ik dat goed? Chantal vertelt je meer over haar gezonde én lekkere favorites.
Ik heb een zwak voor niet alleen boeken, maar ook vooral kookboeken. Mijn boekenkast staat er vol mee en op de plank in de keuken liggen mijn personal favorites. Ik vind het heerlijk om lekker op de bank met een kop thee door een boek te bladeren. Dit zijn voor mij echt rustmomentjes. Vooral mooie plaatjes kijken en bedenken wat ik allemaal nog wil maken vind ik heerlijk.
Ik heb een paar favoriete boeken op het moment, dus het is lastig kiezen. Maar als ik moet kiezen, dan is het Deliciously Ella: het boek van mijn favoriete blogger Ella. Haar boek is persoonlijk, informatief en staat vol met gezond, plantaardig, glutenvrij en heerlijke kleurrijke gerechten. Het is echt een boek dat je steeds weer opnieuw pakt en lekker doorheen bladert.
Mijn favoriete apparaat is zonder twijfel mijn slowjuicer! Ik ben echt een slowjuice-fan en maak zeker een paar keer per week een sapje, soms als pre-ontbijt en soms als tussendoortje. Slowjuice sappen zijn super gezond en geven je echt een boost. Je kan er eindeloos variëren en ze zijn ontzettend lekker.
Ik ben echt gek op ontbijten: het liefst ontbijt ik de hele dag door. Ik maak vaak gezonde pannenkoekjes, wafels of ontbijtmuffins. Makkelijk te maken en ontzettend lekker. Als ik in de avond zin heb om makkelijk te koken, maak ik vaak zoete aardappelpartjes en gegrilde groenten uit de oven. Je verspreidt alles over een bakplaat, kruiden eroverheen en de oven in! Simpel, gezond en heel lekker.
Risotto! En dan vooral romige risotto met paddestoelen en parmezaanse kaas, heerlijk! Deze risotto is echt het ultieme comfort food. Ik eet hier ook altijd teveel van, maar het is het waard. Een tijdje geleden maakte ik een gezonde variant van risotto met boekweit en geitenkaas. Dat is ook heel lekker, maar het haalt het niet bij de klassieker. Ook houd ik erg van pizza, maar dan wel zelfgemaakt: een bodem van spelt, huisgemaakte tomatensaus en verse toppings. En als allerlaatste zwijg ik elke keer voor alles waar chocola in zit! Het liefst pure of rauw.
Het is lastig om een favoriet te kiezen, ik heb namelijk niet echt een favoriete chef. Omdat ik vaak zelf kook, kan ik er stiekem wel erg van genieten als er een keer voor mij gekookt wordt.
De ingrediënten die ik het meest gebruik zijn heel simpel: groenten en fruit! Ik houd hier echt van. Groente probeer ik in elk gerecht te verwerken en fruit eet ik dagelijks als tussendoortje, in een smoothie of door de havermout.
Mijn favoriete blogger, is net als mijn favoriete kookboek, Deliciously Ella. Ella was de eerste buitenlandse blogger die ik volgde en zij eet puur, plantaardig en glutenvrij. Ze maakt de lekkerste en meest kleurrijke gerechten, die ook nog eens makkelijk te maken zijn. Bij alles wat zij maakt denk ik meteen ‘dat wil ik ook maken!’ Een tijd geleden heb ik Ella zelfs ontmoet in Amsterdam tijdens haar boeklancering. Hierdoor weet ik dat ze niet alleen heerlijke, gezonde gerechten maakt, maar dat zij ook gewoon heel erg leuk en gezellig is.
De Turkse groenteman en de markt zijn mijn favo spots to be. Hier haal ik wekelijks al mijn groente, fruit, kruiden, dadels, noten, pitten, zaden en ga zo maar door. Goede kwaliteit en goedkoop!
Ik eet altijd producten uit het seizoen, dan zijn ze het lekkerst en het goedkoopst. De herfst zorgt voor heerlijke seizoensproducten, zoals knolselderij, pastinaak en champignons. Maar als ik aan de herfst denk, dan denk ik het eerst aan pompoen. Pompen is zo veelzijdig; je kunt er pompoensoep, pompoen uit de oven, gevulde pompoen, pompoenburgers, pompoencurry en baksels mee maken. Mijn favoriet? Pompoenhumus! Er zijn afgelopen herfst al heel wat pompoenen doorheen gegaan.
In de winter eet ik grote kommen zelfgemaakte soep. Verder eet ik net als in de herfst veel pastinaak, knolselderij en boerenkool. In de lente zijn asperges en rabarber echt mijn favoriet en in de zomer eet ik veel aardbeien, bessen en (water)meloen.
In mijn eigen stad, Utrecht, zijn tegenwoordig een hoop healthy hotspots te vinden. GYS, SLA en BROEI zijn echt mijn all time favorites! Hier kun je terecht voor puur en gezond eten en een gezellige sfeer. Of lekker foodshoppen bij STACH is ook niet verkeerd. Genieten van een goede kop koffie? Dan moet je echt bij koffietentjes als The village, Cornelis en Blackbird zijn.
Naast alle mooie dingen die Utrecht te bieden heeft, blijf ik nieuwsgierig naar nieuwe steden. Er staat een foodtrip naar Kopenhagen en Stockholm op de planning. Ze hebben daar, in tegenstelling tot Nederland, echt een ontbijtcultuur. Ze hebben daar kleine, hippe, sfeervolle ontbijttenten met gezonde ontbijtjes, blijer kun je mij niet maken.
Kort geleden heb ik That Sugar Film gekeken. Ik weet hoe slecht suiker voor ons is en ik probeer zoveel mogelijk suikervrij te eten, maar deze documentaire schudde mij echt weer even wakker. De documentaire gaat over een gezonde, sportieve jongen die normaal gesproken geen geraffineerde suikers eet. Voor deze documentaire eet hij zestig dagen lang 40 gram verborgen suikers per dag. Dit is de gemiddelde suikerinname van een tiener. Het is fascinerend om hem te zien veranderen, zowel fysiek als mentaal. Echt een aanrader.
Op een mooie tweede plek staat de documentaire The Truth About Food. Deze film is mij heel erg bijgebleven en ik denk dat het goed is als iedereen tenminste één documentaire over de voedingsindustrie bekijkt. Het is schokkend, maar wel de realiteit en ik hoop stiekem dat mensen hierdoor bewuster gaan eten.
Gebruik verse ingrediënten en kruiden. Met verse, gedroogde kruiden en specerijen kun je gerechten heerlijk op smaak brengen, zonder dat hier pakjes aan te pas komen. Kruiden zijn de basis van een gerecht dus maak daarom nooit de fout om in een recept de kruiden, en zeker niet de verse kruiden, weg te laten.
Tweede tip? Zorg ervoor dat je een goede basisvoorraad in huis hebt. Een gezonde levensstijl begint bij een goede voorraad van basisproducten in je koelkast en je keukenkastje. Door gezonde basisproducten in huis te hebben, kun je altijd makkelijk en snel iets klaarmaken.
“Eat good, feel good!”
Je goed voelen wordt door een heel groot deel bepaald door je voeding. Gezonde voeding heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Voedsel is er om ons lichaam energie te geven, oftewel, om ons lichaam te voeden en niet om te vullen. Dat is de boodschap die ik met Feelgoodbyfood wil overbrengen. Bij mijzelf merk ik namelijk dat wat ik eet, mijn gezondheid weerspiegelt. ‘Je bent wat je eet!’. We kennen dit cliché allemaal, maar we zouden dit best wat serieuzer mogen nemen.
Soms probeer ik heel erg op zoek te gaan naar inspiratie, maar eigenlijk vind ik de beste inspiratie bij de mensen om mij heen. Als je in die ‘food’ wereld zit, vergeet je soms dat mensen gewoon op zoek zijn naar gezond, snel en makkelijk eten. En mensen hebben vooral behoefte aan goede basisinformatie. Hoeveel weten ze eigenlijk van gezonde voeding? Welke vragen hebben zij? Waar hebben zij behoefte aan? Met Feelgoodbyfood hoop ik anderen te kunnen informeren en te inspireren.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.