Food Blogger's Favorites: Claartje van Foodness.nl

Nu aan het lezen

Food Blogger’s Favorites: Claartje van Foodness.nl

Food Blogger’s Favorites: Claartje van Foodness.nl

Food is helemaal hip. Een paar jaar geleden begon de power food hype wereldwijd [Goji-bessen ring a bell?] en sindsdien zijn steeds meer mensen ook over eten gaan bloggen. Mannen, vrouwen, kinderen, studenten; het maakt niet – iedereen heeft zo zijn eigen smaak en lievelingsgerechten. Maar waarom begin je met foodbloggen, wat inspireert je en wat zijn dan je food blogger’s favorites?

Je kent haar misschien van haar cover story op Vrouw magazine of als voormalig redactrice bij Elle.nl en Vrouwen.nl. Ik heb het over niemand minder dan Claartje Schröder. Na studies in Taal & Communicatie en Nederlands begon zij al snel te schrijven voor online magazines. Toch ging het kriebelen: zij wilde gaan ondernemen. Dit doet Claartje dan ook sinds 2014 full-time met haar blog Foodness.nl.

Op haar blog inspireert Claartje dagelijks haar lezers door zich te richten op gezonde recepten, beweging en de inspirerende verhalen van andere bloggers. Ze had zelfs zo veel ideeën voor recepten dat ze haar eigen E-receptenboek uitgaf, online, net zoals haar blog. Wat de favorites zijn van deze food en fitness goeroe? Dat lees je hier.

foodnessnl, claartje

Wat is je favoriete kookboek?

Alles van Yotam Ottolenghi. Ik vind het ontzettend interessant om keukens te ontdekken waar ik nog niets van wist, en zijn Israëlische en Palestijnse recepten passen perfect bij mijn voorkeuren: veel smaak, veel groenten en vooral geen bereidingswijzen waarvoor je hogere scheikunde gestudeerd moet hebben.

Wat is je favoriete keukenapparaat?

De blender. Ik heb een supersonische blender van Solis, en die kan letterlijk álles. Van verse soep maken (en verwarmen!), tot slagroom kloppen, rijst tot rijstmeel vermalen, notenpasta maken, pastadeeg kneden… Zo kan ik nog wel even door. Ik maak er vooral vaak mijn beslag voor banaan-ei pannenkoekjes in – nooit meer klontjes in mijn pannenkoeken!

Heb jij een favoriete ‘makkelijke’ recept of gerecht?

Ik heb zo mijn fases. Op dit moment zit ik in een mug cake fase, waarbij ik havermout, banaan en amandelmelk als basis gebruik voor een cakeje. Doe dit beslag in een ingevette theekop, zet het één minuut in de magnetron en je hebt een cakeje! Per dag varieer ik qua smaak; soms voeg ik cacaopoeder of stukjes chocola toe aan het beslag, soms geraspte appel of geraspte biet, en andere keren doe ik er stukjes rijpe peer en kaneel door. Alles kan!

foodnessnl, claartje

Heb jij een favoriet ‘indulgence’ recept, en waarom is deze caloriebom zo de moeite waard?

Ik ‘indulge’ heel vaak – het leven moet immers wel leuk blijven. Ik kan geen dag zonder chocola, en op dit moment zijn de repen van Johnny Loco favoriet. Hiernaast ben ik groot fan van macarons, Nutella, red velvet cake, chocolate chip cookies, en Ben & Jerry’s staat altijd hoog op mijn verlanglijst. Ja, ik ben inderdaad best een zoetekauw.

Wie is je favoriete chef?

René Redzepi van Noma. Dit restaurant is niet voor niets al een paar jaar op rij uitgeroepen tot het beste ter de wereld; de Scandinavische keuken is aan een gigantische opmars bezig. Ik vind het fantastisch hoe René en zij team het bon ton hebben gemaakt om geen foie gras en kaviaar meer te gebruiken, maar kruiden die letterlijk langs de weg in de berm groeien. Hoe ze dáár vervolgens sterrenwaardige gerechten mee maken, blijft mij fascineren.

Wat is je favoriete of meest gebruikte ingrediënt?

Kokosolie. Dit gebruik ik in 80 procent van mijn recepten, gok ik. Ik gebruik het overigens niet alleen in de keuken, maar ook als haarmasker en bodylotion. Het is heel puur, bevat een gezondere samenstelling aan vetzuren dan veel andere oliën en ik ben gewoon dol op het lichte kokossmaakje dat het heeft. Overigens ben ik ook fan van roomboter, als het gaat om smaakbeleving.

foodnessnl, claartje

Heb jij een favoriete foodblog of Instagram-account, en waarom heb jij deze uitgekozen?

Op Instagram vind ik het profiel van Sanne van Beautyblends fantastisch – ik houd ervan als een profiel een strak format heeft. Mijn favoriete food website is eigenlijk geen blog, maar een onderdeel van het Buzzfeed imperium: Buzzfeed Food. De video’s vind ik briljant, de nieuwtjes leuk, en de recepten zijn vaak origineel.

Wat is je favoriete kook- of foodwinkel, en waarom valt deze voor jou zo op?

Eigenlijk ben ik gek op elke toko die in de buurt is. Of het nu Thais, Chinees of Indonesisch is – ik houd van toko’s. Ik ben in mijn nopjes als ik de verpakking niet kan lezen en je de eigenaar van de winkel om hulp moet vragen. Het vormt een soort van klein culinair avontuur, maar dan in je eigen stad.

Wat voor gerecht of snack eet jij het liefst nu in de herfst? En hoe zit dit met de winter, lente en zomer?

Een appel in partjes gesneden, met een likje amandelboter of pindakaas erop. Ik weet dat veel mensen het gek vinden, maar het is écht heel erg lekker. Door de combinatie van koolhydraten (appel) en vetten (in de noten) verzadigt het bovendien heel goed.

foodnessnl, claartje

Wat is je favoriete foodland of -stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood-tent?

Ik ben verliefd op de Aziatische keukens van Thailand (pad thai bij de food karretjes langs de weg!) en Vietnam (pho ga bij de food karretjes!), maar ook op de overpriced juicebars in New York. Vooral in Williamsburg stikt het van de leuke sap barretjes. Ook ben ik gek op de bizar goede koffie die je in Australië kunt drinken, en alle fijne lunch- en brunch cafétjes die Amsterdam rijk is… Te veel leuke dingen om van te kiezen!

Wat is je favoriete foodporn filmtip? 

De programma’s van Anthony Bourdain zijn een lust voor foodies. In zijn No Reservations serie reist hij de hele wereld over en stuit via de lokale keukens op de mooiste verhalen. Het is voor mij een droom om ooit zo’n soort programma te mogen maken.

Wat is je beste keukentip of geheim?

Het is oké om fouten te maken! Veel mensen durven niet echt te experimenteren omdat ze bang zijn dat er iets mislukt. Nou en? Dan maak je een tosti of bestel je een pizza. Blijf vooral lekker gooien met pannenkoeken, bizarre smaakcombinaties bedenken en blijf nieuwe dingen uitproberen.

foodnessnl, claartje

Wat is je favoriete foodquote, en waarom?

“Ehh… Ik heb honger?”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Dat kan letterlijk alles zijn. Een geur, een film, een gesprek, een foto. Het meest geïnspireerd raak ik vooral door mensen die zelf bevlogen zijn; op wat voor vlak dan ook.

Wil je meer weten over de culinaire belevenissen van deze foodie? Bezoek haar Instagram of bekijk deze leerzame video’s voor fitness- en foodtips.

foodnessnl, claartje

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.