Food Blogger's Favorites: Daphne van Firma van Schie - Vance

Nu aan het lezen

Food Blogger’s Favorites: Daphne van Firma van Schie

Food Blogger’s Favorites: Daphne van Firma van Schie

Eten is alles behalve saai. En dat is grotendeels te danken aan foodbloggers. Mensen zoals jij en ik, die dagelijks hun creativiteit uiten in de meest uiteenlopende recepten. Maar hoe word je foodblogger, waar haal je al die ideeën vandaan en wat zijn dan je food blogger’s favorites?

21 jaar oud, zelfstandig ondernemer én hbo-student, hoe krijg je zoiets voor elkaar? Wij staan helemaal versteld van de alleskunner van deze week. Daphne woont in het prachtige Leiden samen met haar vriend en is begin van dit jaar een eigen bedrijf begonnen. Met haar foodblog Firma van Schie combineert zij haar twee grootste passies: eten en ontwerpen.

Als foodblogger deelt zij wekelijks nieuwe recepten, hotspots en persoonlijke favorieten op haar blog. Hiernaast werkt Daphne als grafisch vormgever. Zo maakt zij ontwerpen op maat voor onder andere huisstijlen, logo’s en flyers. Haar allergrootste passie? Dat is toch echt wel haar eigen webshop. Hier verkoopt deze creatieveling de mooiste prints en wenskaarten.  Haar slogan is dan ook niet zonder reden “Cake en Creativity.”  In haar eigen woorden: “Ik ben heerlijk druk maar zou het voor geen goud willen missen.” Met zoveel passies moet je wel favorieten hebben. Wij vroegen het haar.

Firma van Schie

Waar komt jouw passie voor eten vandaan?

Ik kom uit een heel culinair gezin, mijn vader was vroeger kok in een drukbezocht restaurant en mijn moeder maakte thuis de meest lekkere gerechten. Nu mag je mij niet uitlachen, maar mijn grootste droom als 10-jarige was om later een eigen patisserie te openen, met een huis teckel. Je ziet dus wel dat ik aardig wat van mijn ouders heb meegekregen op culinair gebied. Ik droomde van een plekje waar ik de lekkerste zelfgemaakte taartjes verkocht en na een lange dag werken de trap opging en neer plofte op de bank. Het ondernemerschap zat dus al vroeg in mijn hoofd. Na een aantal jaar taarten op bestelling te hebben gemaakt, ging de lol er alleen een beetje af. Dus koos ik voor mijn andere passie, het ontwerpen. Alleen na het afronden van mijn opleiding kwam ik erachter dat ik het koken en bakken weer heel erg miste, dus ben ik ook weer aan de slag gegaan met koken.

Wat is jouw favoriete kookboek?

De boeken van Uit Paulines Keuken. De recepten zijn heerlijk, vaak snel klaar en goed uit te voeren! Ik zeg altijd, wanneer een kookboek vol sporen van ingrediënten zit, is die geslaagd. Ik weet precies waar mijn favoriete recepten staan. En bij het zien van Pauline word ik al vrolijk, wat ook belangrijk is natuurlijk! 

Wat is jouw favoriete keuken apparaat?

Mijn braadpan. Deze heb ik van mijn schoonouders gekregen en hij was tweedehands. Maar ik vind hem geweldig. Helemaal geen Le Crueset, ook al staat deze wel op mijn wishlist, maar alle gerechten die ik erin maak smaken geweldig. Ik kan hem werkelijk overal voor gebruiken.

Firma van Schie

Heb jij een favoriete ‘makkelijke’ recept of gerecht?

Mijn Melanzane Parmigiana. Een ovenschotel met gegrilde aubergine, tomatensaus en heel veel Parmezaanse kaas. Een stokbroodje erbij om in de saus te dippen en je bent klaar. Lukt altijd en staat zo op tafel. Ook ideaal als je het avondeten al eerder wilt voorbereiden, dan hoeft het alleen nog maar in de oven!

Heb jij een favoriet ‘indulgence’ recept, en waarom is deze calorie-bom zo de moeite waard?

Als ik uit al mijn favorieten moet kiezen, is het toch echt een lemon merengue taart. Ik ben gek op de combinatie van zoet en zuur en daar is deze taart perfect voor. Heb ik een wat mindere dag, dan vrolijkt deze taart je gelijk al op door de kleur. Laat staan de smaak!  Als ik bij mensen langs ga en ik zie de kans, dan bak ik er altijd een als cadeau. Mensen worden altijd zo vrolijk als je iets zelfgebakken meeneemt. Erg leuk om te zien.

Wie is jouw favoriete chef?

Van jongs af aan ben ik al groot fan van Jamie Oliver. Die man doet iets met zijn eten (en kijkers) wat zo fascinerend is. Hij varieert van de meest extravagante recepten tot de meest simpele. Er is altijd wel iets om te zien of te lezen in zijn kookboeken wat lekker is. En hij is natuurlijk ook niet vervelend om naar te kijken!

Firma van Schie

Wat is jouw favoriete of meest gebruikte ingrediënt?

Ik gebruik eigenlijk in de meeste gerechten citroen. Ik ben gek op de zure smaak en het maakt het gerecht altijd af! Of het nu in zoete of hartige gerechten is.

Heb jij een favoriete foodblog of Instagram account?

Ik ben gek op het Instagram account van Elise Noyez. Haar foto’s zijn prachtig en haar recepten zien er altijd zo goed uit! Ik kan uren door haar feed heen scrollen om inspiratie op te doen of gewoon heerlijk weg te zwijmelen bij al dat lekkers!

Ook geniet ik heel erg van de receptfilmpjes van The Scran Line. Iedereen kent ze wel, de filmpjes op Facebook waarbij er binnen een handomdraai de mooiste macarons en cupcakes worden gemaakt.

Wat is jouw favoriete kook- of food winkel?

Ik vind het heerlijk om in mijn eentje naar Den Haag te gaan en daar uren op zoek te gaan naar de lekkerste ingrediënten of attributen voor mijn blog. Mijn favoriete winkel waar ik altijd even tijd voor vrijmaak is DOK. Een prachtig pand gevestigd in de oude passage vol met bak- en kookspullen. Het kan haast niet beter. Wanden gevuld met Le Crueset, de mooiste kookboeken en nog veel meer om op te noemen.

In Amerika is mijn favoriete kookwinkel Eataly. Een warenhuis waarbij verdiepingen gevuld zijn met Italiaans eten, restaurants en keukengerei. Een echt foodwalhalla!

Firma van Schie

Wat voor gerecht of snack eet jij het liefst in de zomer? En hoe zit dit in de andere seizoenen?

In de zomer vind ik het heerlijk om te experimenten met koolhydraat arm eten. Denk hierbij aan salades, pasta van courgette en soep. ‘s Avonds heb ik, wanneer het warm is, niet heel veel honger, dus probeer ik veel variatie in deze gerechten te vinden. In de herfst en winter ben ik gek op alles wat uit de oven komt. Melanzane Parmigiana is mijn favoriet!

Wat is je favoriete foodland of stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood tent?

Ik blijf toch bij mijn eigen stadje, Leiden. Ik ben gek op de gezellige sfeer die er hangt en overal waar je kijkt is iets lekkers te vinden. In de zomer ga ik het liefst naar Lot en de Walvis. Een heerlijk restaurant aan de Leidse haven, waar je de hele dag kan ontbijten. Dat is toch wel erg belangrijk.

Wat is je favoriete foodporn filmtip?

Een film die ik elk halfjaar weer aanzet is Julie & Julia. Een film waarbij een hedendaagse foodblogger zich door het hele kookboek van Julia Child kookt. Met tussenstukjes van de jonge Julia Child, waarbij te zien is hoe ze succesvol wordt met alle ups en downs. En Meryl Streep die Julia speelt, dat maakt de film helemaal af!

Firma van Schie

Wat is jouw beste keukentip of geheim?

Blijf experimenteren! Hoe vaker iets fout gaat, hoe beter het recept de volgende keer wordt. Ik verzin veel recepten en jammer genoeg is niet alles de eerste keer gelijk perfect. Maar door soms even uit je comfort zone te stappen en iets toe te voegen, waar je niet in eerste instantie aan denkt, kan een gerecht zo lekker worden. Wees dus niet bang om eens een gekke combinaties te maken.

Wat is je favoriete food quote?

“People who love to eat are the best people.”

Een quote die op mijn lijf geschreven staat. En weer van een van mijn inspiraties, Julia Child. De beste gesprekken heb je tijdens een diner. Ik weet niet wat het is, maar dan komen de leukste en mooiste gesprekken naar boven.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik kan dagen op Pinterest zitten. Ik vind het heerlijk om inspiratie op te doen van anderen. Er wordt zoveel moois gemaakt! Als grafisch vormgever ben ik ook veel bezig met kleuren en vormen en gek genoeg haal ik hier ook vaak inspiratie vandaan. Kleuren staan natuurlijk voor bepaalde ingrediënten en na een middagje ontwerpen kan er zo een recept in mij opkomen.

Wil je met je eigen ogen de (food) kunstwerken van Daphne zien? Bezoek haar Instagram of klik door naar haar webshop voor de leukste ontwerpen.

Firma van Schie

Foto’s: Firma van Schie

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.