Food Blogger's Favorites: Jorie van JoorKitchen

Nu aan het lezen

Food Blogger’s Favorites: Jorie van JoorKitchen

Food Blogger’s Favorites: Jorie van JoorKitchen

Food is helemaal hip. Een paar jaar geleden begon de power food hype wereldwijd [Goji-bessen ring a bell?] en sindsdien zijn steeds meer mensen ook over eten gaan bloggen. Mannen, vrouwen, kinderen, studenten; het maakt niet – iedereen heeft zo zijn eigen smaak en lievelingsgerechten. Maar waarom begin je met foodbloggen, wat inspireert je en wat zijn dan je food blogger’s favorites?

Ik zat deze week spreekwoordelijk aan tafel met foodblogger Jorie. Zij is de oprichtster van foodblog JoorKitchen en kookt sinds haar 14e met veel passie en plezier. Tussen haar drukke baan en studie in besloot Jorie meer op haar eten te letten, maar wilde dit wel zo snel en simpel mogelijk. Zij besluit dan ook vegetariër te worden, maar stuit al gauw op de weinige keuzes op eetgebied die er dan zijn.

De oplossing is snel gemaakt, sinds enkele jaren noemt Jorie zichzelf een Pescotariër: dit betekent dat Jorie geen vlees eet maar wel vis. Of zij zich laat weerhouden van het koken van vleesgerechten? No way – zij bereidt met veel liefde vleesgerechten voor haar vriend, en hij houdt wel van vlees. Genoeg geklets, ik wilde meer te weten komen over deze visetende vegetariër en vroeg naar haar favorites.

joorkitchen

Wat is je favoriete kookboek?

Mijn favoriete kookboek verschilt per week. Meestal maak ik drie of vier gerechten uit een kookboek en dan ben ik weer nieuwsgierig naar het volgende kookboek. Ik heb een eeuwige honger naar het nieuwe en onbekende, vooral wat kookboeken betreft.

De kookboeken die nu binnen handbereik liggen, zijn Guilty Pleasures van foodblog Oh My Foodness, de nieuwste Everyday Super Food van Jamie Oliver en Simple Dinners van Donna Hay. Het boek van Donna vind ik vooral heel fijn om door te bladeren, de foto’s zijn fingerlicking good.

Wat is je favoriete keukenapparaat?

Mijn nieuwe keukenmachine! Ik heb jarenlang gewerkt met alleen een staafmixer en zo’n mini-keukenmachientje, totdat mijn vriend opmerkte dat het misschien tijd werd om een écht apparaat te kopen. Sindsdien wil ik niet meer anders, ik kan mij niet eens meer voorstellen hoe ik het al die jaren zonder heb gedaan.

Heb jij een favoriet ‘makkelijk’ recept of gerecht?

Mijn favoriete makkelijke maaltijd is een maaltijd die snel op tafel staat en vol lekkere, meestal lichte, smaken zit. Mijn all-time favorite is een Oosterse garnalenburger: dit is een burger met sjalotjes, knoflook, sojasaus, kerriepoeder en garnalen of kip. Het geheime ingrediënt van de burger? Pindakaas. Ook dit pastagerecht is een favoriet, met garnalen, waterkers, tomaat en een tikkeltje witte wijn voor de smaak. Nu lijkt het trouwens net of ik alleen maar garnalen eet, maar dat is helemaal niet zo.

joorkitchen

Heb jij een favoriet ‘indulgence’ recept, en waarom is deze caloriebom zo de moeite waard?

Toetjes! Mijn motto is niet voor niets: “Life is short, eat dessert first.” Ik kies restaurants uit op de dessertkaart (geen lekkere toetjes? Dan ga ik er niet naartoe) en ik vind een etentje niet geslaagd als er geen toetje op tafel heeft gestaan. Maakt het me dan niet uit wat voor toetje het is? Jawel, ik heb een voorliefde voor karamel- of kaneelijs, het liefst met warme appeltaart. Maar ik at een tijdje terug ook een goddelijke kastanjetaart en ergens anders een key lime pie. Met toetjes maak je mij het meest gelukkig.

Wie is je favoriete chef?

Ik heb bewondering voor heel veel chefs. Mijn vriend en ik kijken vaak YouTube-filmpjes van Heston Blumenthal of Chef Steps. Maar ik kijk ook graag naar Jamie Oliver, Gennaro en Gordon Ramsay. Ik was vorig jaar helemaal star struck toen ik Niven Kunz een handje kon geven. Kunz is een Nederlandse chef-kok die twee Michelin-ster restaurants heeft in Rijswijk en Wateringen – ik bewonder vooral de manier waarop hij groente weer sexy maakt. 

Wat is je favoriete of meest gebruikte ingrediënt?

Avocado! Ik moet oppassen dat ik dat ingrediënt niet overal bij stop. Ik vind dit de ultieme groente: geschikt voor hartig en voor zoet. Hij is zacht, smeuïg en gezond voor je. Eigenlijk is het de ultieme gezonde guilty pleasure.

Heb jij een favoriete foodblog of Instagram-account, en waarom heb jij deze uitgekozen?

Heb je even? Ik volg bijna alle grote foodbloggers in Nederland: Uit Paulines Keuken, Brenda Kookt, Oh My Foodness, Francesca Kookt, ook volg ik Culy, 24 Kitchen etcetera. De kookkunsten van Jamie Oliver, Donna Hay, Martha Stewart en meer buitenlandse foodbloggers en chefs volg ik daarnaast via internet. Ik word gewoon blij van kijken naar eten.

joorkitchen

Wat is je favoriete kook- of foodwinkel, en waarom valt deze voor jou zo op?

Ik ga graag naar Dille & Kamillie voor het servies en de stoffen servetten. Ook kom ik met veel plezier op de markt, ideaal om inspiratie op te doen. Ik loop samen met mijn vriend eigenlijk op iedere plek waar we zijn wel een kookwinkel binnen om te snuffelen. Bij mij in de buurt ga ik graag naar de Bieslandhoeve en naar de Franse bakker, maar eigenlijk kan ik geen enkele foodwinkel voorbijlopen. En foodmarkets zijn mijn nieuwe favo plekken om langs te gaan. 

Wat voor gerecht of snack eet jij het liefst nu in de herfst? En hoe zit dit met de winter, lente en zomer?

Dat is heel makkelijk: de herfst is voor quiches en soepen, net als de winter. Ik heb een wortelsoep op mijn blog staan die ik iedere week wel zou kunnen eten en ook de hartige taart met bieten van mijn blog staat vaak op tafel. In de zomer ga ik voor (pasta)salades, smoothies en tortilla’s met guacamole. Hoewel ik die laatste in de winter ook prima op tafel kan zetten.

JoorKitchen Jorie

Wat is je favoriete foodland of -stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood-tent?

Ik woon sinds anderhalf jaar in Delft en ik leer die stad steeds beter kennen. Wat me opvalt is dat je hier steeds meer fijne eetcafeetjes en hippe plekjes kunt vinden. Leuke zaakjes hier zijn bijvoorbeeld KeK, Barbaar, Huszar, Jans koek en lunch, Lunchcafe Vrij, Het Postkantoor, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb hier nog heel veel te ontdekken. Ik ben als foodie helemaal gelukkig met deze plek. En wil ik eens iets anders? Dan zijn Den Haag en Rotterdam dichtbij!

Qua land zou ik het liefst vandaag nog naar Italië vertrekken, ook daar heb ik nog veel regio’s te ontdekken. De eerste plek waar ik meteen naartoe zou gaan als dat zou kunnen? Sicilië! En daarna door naar Umbrië, een door veel mensen nog onontdekte eetparel.

Wat is je favoriete foodporn filmtip? 

De serie Chef’s Table op Netflix. Jeetjemina wat een gave documentaires zijn dat. Je krijgt echt inzicht in de drijfveren van deze chefs en wat ze allemaal moeten doen en laten om te komen waar ze nu zijn. Een goede tweede is de documentaire over Sergio Herman, Fucking Perfect.

Wat is je beste keukentip of geheim?

Lol hebben en uitproberen in de keuken. Niet te bang zijn om te experimenteren. En dat het helemaal niet zo moeilijk is om zonder pakjes en zakjes te koken. Gewoon doen!

Wil je meer weten over de avonturen van deze visetende vegetariër? Bezoek haar Instagram of verbeter je skills in de keuken met deze Tips & Tricks

joorkitchen

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.