Food Blogger's Favorites: Julia van Plant Powered Pantry

Nu aan het lezen

Food Blogger’s Favorites: Julia van Plant Powered Pantry

Food Blogger’s Favorites: Julia van Plant Powered Pantry

Food is helemaal hip. Een paar jaar geleden begon de power food hype wereldwijd [Goji-bessen ring a bell?] en sindsdien zijn steeds meer mensen ook over eten gaan bloggen. Mannen, vrouwen, kinderen, studenten; het maakt niet – iedereen heeft zo zijn eigen smaak en lievelingsgerechten. Maar waarom begin je met foodbloggen, wat inspireert je en wat zijn dan je food blogger’s favorites?

In deze aflevering van de serie Food Blogger’s Favorites een blogger die niet uit ons eigen kikkerlandje komt: Julia Alisa. Zij is de oprichtster van foodblog Plant Powered Pantry en komt uit Zweden. Deze Zweedse keukenprinses woont in haar appartement samen met haar wildjarige kat Batman.

Julia’s blog kenmerkt zich niet alleen door de talloze vrolijk-ogende baksels en gerechten die zij maakt, maar ook door haar body-positive mindset. De blogster kampte in het verleden met een eetstoornis en maakte later in haar leven een ommekeer naar gezond eten. Zij inspireert hierdoor niet alleen met haar eten en creativiteit maar ook met haar persoonlijke verhaal. Tijd voor een interessante vragensessie!

image8

Wat is jouw favoriete kookboek?

Om eerlijk te zijn: de laatste keer dat ik een kookboek opende was tien jaar geleden toen ik voor een verplicht vak op school moest koken. Tegenwoordig haal ik mijn inspiratie uit Instagram en Pinterest, maar eigenlijk volg ik zelden vaste recepten. Ik bedenk de recepten meestal op het moment zelf.

Wat is je favoriete keukenapparaat?

Ik zeg het liefste dat mijn tamelijk dure Blendtec mijn favoriete apparaat is, maar dan zou ik liegen. Mijn favoriete keuken-apparaat is mijn super goedkope keukenmachine die ik twee jaar geleden bij een supermarkt kocht. Sindsdien gebruik ik dit machientje letterlijk elke dag. Ik maak hier alles mee; van bananenijs tot notenboter tot hummus.

Heb jij een favoriet ‘makkelijk’ recept of gerecht?

Bananen ijs is mijn lievelingsgerecht omdat het zo simpel is en je kan het op een oneindig aantal manieren variëren met allerlei ingrediënten. Hoe je dit doet? Je pakt letterlijk een paar bananen, snijdt ze in stukken, bevries ze in de vriezer en daarna kan je het tot ‘nice cream’ malen in de keukenmachine. Voeg hier een paar blauwe bessen, notenboter or cacao poeder aan toe, en vul dit aan met fruit, muesli of waar je ook zin in hebt. Het is net als een toetje maar dan voor elk moment van de dag.

image7

Heb jij een favoriet ‘indulgence’ recept, en waarom is deze caloriebom zo de moeite waard?

Als ik een indruk wil maken op mijn familie en vrienden maak ik een Snickers taart die ik zelf bedacht heb. De onderste laag bestaat uit pinda’s gemengd met dadels en de bovenste laag bestaat uit avocado, pindakaas, cacao poeder en kokosolie. Het is een echte caloriebom maar het bevat wel heel veel gezonde vetten – dan hoef je je toch niet heel schuldig te voelen.

Wie is je favoriete chef?

Mijn favoriete veganistische chef is de fantastische Dana Schultz van de blog Minimalist Baker. Zij opende mijn ogen voor de wereld aan minimalistische, creatieve toetjes en maaltijden en zij is een gigantische inspiratiebron voor mij. Dana gebruikt ingrediënten die je normaal nooit zo snel zou gebruiken bij het maken van een toetje – zoals haar bekende Black Bean Brownies.

Wat is je favoriete of meest gebruikte ingrediënt?

Ik heb het al een paar keer genoemd dus je gokt het al: bananen! Als ik ze niet in de vorm van ijs eet, gebruik ik ze in alles van smoothies en pannenkoeken tot muffins. Banaan werkt heel goed als bindmiddel en voegt tegelijkertijd een stukje zoetigheid toe. Kokosolie is ook een groot favoriet van mij, ik gebruik dit vooral bij mijn ‘raw desserts’.

image5

Heb jij een favoriete foodblog of Instagram-account, en waarom precies deze?

Hier moet ik toch maar weer mijn all time favorite Dana Schultz noemen. Zij heeft niet alleen een website maar ook een Instagram account.

Wat is je favoriete kook- of foodwinkel, en waarom valt deze voor jou zo op?

In Zweden hebben eigenlijk de grootste supermarkten de meest uiteenlopende selecties aan veganistische producten! De ‘vegan movement’ is heel erg snel aan het uitbreiden en de supermarkten merken dit en spelen hier ook op in. Er is echter wel een klein winkeltje in het centrum van Gothenburg genaamd ‘Gröna boden’ en hier hebben ze een grote selectie aan veganistische chocolade die ik stiekem best wel vaak bezoek…

Wat voor gerecht of snack eet jij het liefst nu in de herfst? En hoe zit dit met de winter, lente en zomer?

Soepen! Alle soorten soepen zijn goed voor tijdens de herfst. Rode bieten, wortels, asperges, champignons, en ga zo maar door. Het is de perfecte vorm van comfort food om te eten als je lekker in je dekentje op de bank naar je favo Netflix serie zit te kijken. Soep en havermout is zo goed als alles wat ik gedurende de periode van oktober tot maart eet, haha. In de lente wordt het weer wat warmer en ben ik die soepjes wel zat, dit is het moment dat ik voor de smoothies, muesli en nice creams kies. De zomer draait bij mij om vers fruit en ijskoude sapjes!

image6

Wat is je favoriete foodland of -stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood-tent?

Ik moet toch bekennen: waar ik woon, en dat is Gothenburg. Nieuwe veganistische restaurants en winkels komen elke maand weer tevoorschijn en je hebt hier zo veel soorten eten waar je uit kunt kiezen. Het beste eten dat ik tot nu toe heb gehad is van een food truck concept genaamd Jinx Foodtruck. Hier serveren ze iets genaamd ‘vegan buns’ en dat is een gestoomd broodje met gebakken tofu en chili mayo. Het is heerlijk! Ik zou heel graag ooit Berlijn willen bezoeken, ik heb gehoord dat het de hemel is voor veganistische mensen zoals ik.

Wat is je favoriete foodporn filmtip? 

Het gaat niet specifiek over eten maar gaat tegelijkertijd over alles dat we eten: Cowspiracy.  Het is de belangrijkste film van het decennium and ik denk dat iedereen het zo snel mogelijk moet bekijken! Als je geïnteresseerd bent in wat we kunnen doen aan de klimaatverandering door alleen maar onze eetgewoonten te veranderen, is dit zeker een must om te kijken.

image4

Wat is je beste keukentip of geheim?

De grootste ontdekking die ik heb gemaakt afgelopen jaar is ‘aqua faba’, ook wel bekend als bonen sap. In plaats van het sap weg te gieten dat in een bovenblijf zit, kan je het ook bewaren en als een vervanging voor eiwit gebruiken. Ik weet niet hoe dit idee ooit tot staan is gekomen maar het is werkelijk booming in de wereld der veganisten! Ik gebruikte het eerst vooral als slagroom en om merengue mee te maken, maar nu kan het ook gebruikt worden in marshmallows, luchtige cake, pannenkoeken, donuts en zo kan je eindeloos door blijven variëren. Dus, giet nooit meer die vloeistof met dat gekke geurtje in de gootsteen!

Hoe integreer jij je culturele achtergrond of nationaliteit in het eten dat je maakt?

Ik laat mij vaak inspireren door traditioneel Zweedse toetjes en ik verander deze vervolgens in compleet nieuwe gerechten. Voorbeelden hiervan zijn Saffraan brood bevroren yoghurt of gemberbrood fudge, maar ik laat mij ook vaak beïnvloeden door eetculturen van andere landen! Om deze reden houd ik zo van sociale gemeenschappen als Instagram: je hebt letterlijk de hele wereld tot je beschikking, en kan je hierdoor laten inspireren maar ook anderen inspireren.

Wil je meer weten over deze vrolijke, Zweedse blogger? Bezoek haar Instagram voor meer inspirerende foto’s en recepten.

image1

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.