Food Blogger's Favorites: Meneer van Wateetons - Vance

Nu aan het lezen

Food Blogger’s Favorites: Meneer van Wateetons

Food Blogger’s Favorites: Meneer van Wateetons

Eten is alles behalve saai. En dat is grotendeels te danken aan foodbloggers. Mensen zoals jij en ik, die dagelijks hun creativiteit uiten in de meest uiteenlopende recepten. Maar hoe word je foodblogger, waar haal je al die ideeën vandaan en wat zijn dan je food blogger’s favorites?

Hij zegt zelf geen geweldige kok te zijn, vindt de opmaak van borden verschrikkelijk en weet schandalig weinig over wijn. Toch schrijft Meneer Wateetons van zijn gelijknamige site vol passie over eten en experimenteert hij er ook graag mee. Inmiddels heeft de fervente schrijver zelfs vijf boeken volgeschreven. Niet verkeerd voor iemand die zo bescheiden is over zijn kookkunsten.

Meneer houdt het meest van betaalbaar eten en haalt zijn producten vaak uit de onderste schappen in de supermarkt. Eerlijk, daar houden we van. Maar waarom mogen we zijn echte naam niet weten? Inmiddels schrijft hij full-time voor Wateetons, waar dochter Wateetons ook een steentje aan bijdraagt, maar dit was niet altijd zo. Door het werk dat hij naast het schrijven deed bedacht hij een pseudoniem om anoniem te blijven. Gelukkig is hij over zijn favorieten niet zo mysterieus: lees hier alles over de faves van deze onvervalste carnivoor.

Waar komt jouw passie voor eten vandaan?

“Ik heb een kinderlijke behoefte tot ‘zelf doen’: worst maken, bier brouwen, yoghurt maken, vanillevla, appelstroop. Hoe eenvoudiger of ordinairder, hoe fijner. Als gepromoveerd wetenschapper ben ik onderzoekend en sceptisch van aard en schep ik er genoegen in culinaire mythes met de grond gelijk te maken.”

Wat is jouw favoriete kookboek?

“Harold McGee schreef met zijn boek Over Eten en Koken de absolute culinaire bijbel, die naast mijn bed ligt. Geen kookboek, maar een boek met oneindige achtergrondinformatie over producten en processen.”

Wat is jouw favoriete keuken apparaat?

“Mijn vacumeerapparaat wint van alles [Red. een machine dat vlees verpakt en vers houdt)]. Alles wat je vacumeert ziet er tof uit. Bovendien blijft het vlees langer vers, ontwikkelt vlees geen vriesbrand en kun je er ook goed mee marineren en sous vide bereiden.”

Heb jij een favoriete ‘makkelijke’ recept of gerecht?

“Wentelteefjes. Simpel, comfort food to the max en je kunt er zelf heel veel variatie in aanbrengen. Wentelteefjes met kardemom en citroenschil bijvoorbeeld. Why not.”

Wateetons

Heb jij een favoriet ‘indulgence’ recept, en waarom is deze calorie-bom zo de moeite waard?

“Met een worstboek op mijn naam, en een volgende in de pijplijn, verdient worst deze titel. Supervet, superlekker en het verveelt nooit.”

Wie is jouw favoriete chef?

Kort maar krachtig: “Ik doe niet aan chefs.”

Wat is jouw favoriete of meest gebruikte ingrediënt?

“Er zijn wel eens partners die klagen over mijn venkelzaad-gebruik. Die ruil ik dan in.”

Heb jij een favoriete foodblog of Instagram account, en waarom heb jij deze uitgekozen?

“Het account van The Salted Hog maakt innovatieve worsten met kurkuma, koffie of zeewier. Daarvan denk ik wel vaak ‘dat had ik ook ook willen verzinnen’. Ik lees verder niet veel foodblogs.”

Wateetons

Wat is jouw favoriete kook- of food winkel, en waarom valt deze voor jou zo op?

“De kookwinkels Oldenhof, Duikelman en Kookpunt. De grote DOK-drie zijn allemaal mooi en watertandend compleet.”

Wat voor gerecht of snack eet jij het liefst in de herfst? En hoe zit dit met de andere seizoenen?

“Ik word altijd blij van een goede kroket. En als er goede kaassoufflés zouden bestaan zou ik daar ook blij van worden. Schat ik in. Dag en nacht. Elk seizoen.”

Wat is je favoriete foodland of stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood tent?

“Poeh. In Bangkok was het aantal foodkraampjes overweldigend groot, en lekker. Gewoon ergens op een willekeurige hoek, van een willekeurige straat.”

Wateetons

Wat is je favoriete foodporn filmtip?

Chef’s Table in ieder geval niet. Ik vind Chef’s Table maar saai. Het gaat vooral over chefs. Nauwelijks over gerechten, of technieken. Dat mag, maar ik leer er helemaal niks van en geïnspireerd raak ik slechts bij vlagen. Meestal sluit ik na een halve aflevering mijn tablet en ga wat anders doen. Koken ofzo. Ik start liever Foodtube.nl. Een eindeloze reeks van filmpjes waar je écht wat van leert.

Wat is jouw beste keukentip of geheim?

“Pekelen [Red. het conserveren van etenswaren door het in te leggen in zout of pekel] maakt van je goedkoopste kiloknaller-kip een sterrengerecht.”

Wat is je favoriete food quote?

“What I say is that, if a man really likes potatoes, he must be a pretty decent sort of fellow.”
― A.A. Milne

“Spreekt voor zichzelf, toch?”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Ik speur een beetje online rond, haal veel inspiratie uit boeken, en daarnaast een beetje uit mijn eigen brein.”

Wil je meer weten over het leven van deze echte food kenner? Bekijk zijn Instagram voor zijn dagelijkse food inspo en webshop voor de vele boeken van Meneer Wateetons!

Wateetons

Foto’s: Wateetons

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.