Het 'spookje' onder de loep: De huidige Snapchat cultuur - Vance

Nu aan het lezen

Het ‘spookje’ onder de loep: De huidige Snapchat cultuur

Het ‘spookje’ onder de loep: De huidige Snapchat cultuur

Ik merk het steeds vaker: even Snapchat openen om alle coole (of misschien wel minder) coole dingen die ik doe vast te leggen. Waar ik voorheen nog de grootste fan was van Instagram merk ik nu dat Snapchat de populaire foto-app aan het inhalen is. Tenminste, bij mij zelf en in mijn omgeving. Realistischer, sneller, en niet onbelangrijk: photoshoppen is er niet bij. Met een filter moet je het namelijk doen. That’s it, that’s all.

Nu zijn er natuurlijk genoeg opties om een extra touch te geven aan je Snapshot. Een stel hondenoren en een lange tong inclusief, instant contour of het filter van de dag. Met Snapchat is vervelen er niet bij. Bij een foto kan een korte zin worden toegevoegd door middel van de tekstbalk en over de hele foto kan een grotere tekst worden geplaatst.

Op de foto kan niet gereageerd worden, alleen wanneer degene die iets te zeggen heeft een persoonlijke chat begint. Verder kan er op los getekend worden en tot slot kun je zelf een tijdslimiet instellen voor je foto voordat hij voorgoed de wereld uit verdwijnt. De foto’s kunnen niet worden gedownload, maar er kan wel een screenshot gemaakt worden. Wel word je dan op heterdaad betrapt want de verzender krijgt er direct een melding van. Je kunt je eigen gemaakte snaps wél eenvoudig opslaan.

De teller op 10

Snapchat is met 1,5 miljoen gebruikers, na Instagram, één van de snelst groeiende social media kanalen. Vooral onder jongeren is de in 2011 gelanceerde app immens populair. Miljoenen foto’s en video’s, ook wel snaps genoemd, worden onderling tussen vrienden verstuurd. Of je kunt ze aan jouw ‘verhaal’ toevoegen, zodat gelijk al je vrienden even mee kunnen gluren met je ultieme bestaan. Het verhaal is 24 uur zichtbaar voor het weer verdwijnt. Sinds de lancering heeft Snapchat Nederland dagelijks zo’n 274.000 actieve gebruikers en staat hij in de top 10 meest gedownloade applicaties van Nederland. Alsof het niets is.

Snapchat en ik was trouwens geen liefde op het eerste gezicht. Het heeft zo’n 1,5 jaar geduurd voor ik pas echt genoegen uit de app kon halen. Wat ik dan tijdens die 1,5 jaar deed met de app? Ik herinner me dat ik veelal foto’s van mijn dikke zwartharige kat maakte en hem versierde met getekende strikjes om zijn flapoor (Ja, die heeft mijn kat. Nee, het is geen konijn). Vervolgens stuurde ik zo’n foto dan vol trots inclusief filter met de teller op 10 seconden naar mijn 7 snapvrienden. Zit niemand op te wachten nee. Maar dat weet ik pas na 1,5 jaar snapervaring.

Bij nader inzien zat het strikje toch op het goede oor...
Bij nader inzien zat het strikje toch op het goede oor…

Cool of niet cool, het doet er niet toe

Waar Instagram zijn miljoenenplatform steeds vaker merkbaar uitbreidt met (ongewenste) reclame in je nieuwsfeed en veranderingen in algoritmes, heb je daar als Snapchat-gebruiker weinig last van. Bij de functie ‘Discover’ kan een snapper wel video’s van geselecteerde merken zoals CNN, MTV, Cosmopolitan en National Geographic zien. Deze content is 24 uur beschikbaar en wordt bepaald door de redactie van Snapchat. Maar nogmaals: het wordt niet aan je opgedrongen, en dat is fijn. Het aantal snapvrienden doet er ook niet toe, je medesnappers kunnen namelijk niet zien hoe populair of niet jij bent op Snapchat. Dat weet jij alleen.

Toch begin ik me ook steeds vaker te ergeren. Want is het nou zo moeilijk om gewoon te genieten van alle leuke, lollige, coole en spannende dingen in het leven zonder het direct te moeten Snappen? Ondanks dat er bij Snapchat geen mogelijkheid is tot photoshoppen merk ik dat ik soms toch al gauw 20 minuten aan kostbare tijd kwijt ben om die bloemenkrans perfect op mijn gefilterde hoofd te krijgen. Goed dan, misschien lag het niet aan de bloemenkrans maar dat doet niet terzake. Het gaat erom dat die 20 minuten kostbare tijd is. Tijd die ik ook had kunnen besteden aan mijn persoonlijke ontwikkeling, het leren van een nieuwe taal of het redden van de wereld.

Persoonlijk, laagdrempelig en tijdrovend

Snapchat heeft zijn populariteit te danken aan zijn laagdrempeligheid. De snaps worden (in principe) niet opgeslagen, wat snappers een gevoel van veiligheid geeft. Er is ruimte om gek te doen, want voordat men het beeld van jouw gekke bek voor eeuwig op het netvlies heeft kunnen branden, is de tijdslimiet alweer bereikt. Ook is er, in tegenstelling tot Instagram, weinig tot geen sociale druk. Foto’s die via Snapschat verstuurd worden zijn vaak dan ook een stuk persoonlijker. Tot slot: iedereen kan Snappen. Ook al snap je er niks van. (Snap je hem?)

En toch. Mijn telefoon slokt al genoeg tijd op en met Snapchat wordt het er zeker niet beter op. Misschien is de wereld zonder digitale bloemenkransen, instant contour en strikjes om harige flaporen wel veel mooier. Ik ga het uitproberen.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.