Dit is wat gelukkige mensen in het weekend doen - Vance

Nu aan het lezen

Dit is wat gelukkige mensen in het weekend doen

Dit is wat gelukkige mensen in het weekend doen

Hint: het heeft niks te maken met hopeloos doorwerken, razen of je met een tv-serie afsluiten van alles wat ‘sociaal’ is. The Huffington Post benadrukt het nog maar eens; het weekend is er om je op te laden met mensen om je heen, opdat de week er na alleen maar soepeler verloopt.

Leef alsof je gaat verhuizen

Niet omdat je echt met dozen gaat sjouwen, maar omdat je omgeven met mensen waar je gek op bent én zou missen als je ze niet om je heen hebt, gelukkiger maakt. Dit blijkt uit een test waarin deelnemers werden gevraagd zich voor te stellen dat ze zouden vertrekken uit hun vertrouwde omgeving.

Het gevolg: een hogere waardering van vrienden, familie én leefomgeving. Gevalletje nostalgie? Nee hoor, maar het besef dat het leven eindig is, maakt wél dat je meer geniet van wat je hebt.

friends

Glimlach naar vreemden

Dit heeft niks te maken met Boeddha-taferelen of iets te lang oogcontact: interactie met vreemden op straat of terwijl je wacht op je latte to-go, geeft bijna net zoveel voldoening als langdurige relaties.

Hoewel dit laatste zeker een goede indicator is voor een gevoel van geluk, blijken kortstondige ontmoetingen met vreemden of bekenden een sterk ‘community’ gevoel te geven: je bent meer verbonden met de wereld om je heen.

16856747361_1b5d59b0fa_z

Als je vooruit plant, doe het dan op deze manier

Geen intervaltraining, maar planning: zorg ervoor dat je dagelijkse agenda bestaat uit activiteiten die elkaar qua intensiteit afwisselen. Dus vergaderingen waarin jij de leiding neemt, mogen worden gevolgd door een uurtje achterover leunen terwijl een presentatie zich afspeelt.

De maandag na je fijne weekend is zo minder heftig én je energie-peil blijft hoog zodat je week niet bestaat uit sprintjes, maar een rustige marathon.

plan ahead

Geef jezelf een werktijd

De duur van werkdagen staat al langer ter discussie: acht uur achter elkaar bikkelen blijkt geen gunstig effect te hebben op de arbeidsproductiviteit. Maar wat doe je als je niet in Zweden woont waar ze experimenteren met deze nieuwe manier van werken? Stel grenzen voor jezelf.

Juist wanneer je in het weekend nog éven iets wilt doen wat echt niet tot maandag kan wachten. Blok je agenda stipt van bijvoorbeeld 10 tot 12, maar erna; hup, de zon in!

werk

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.