Gewoon ergens mee beginnen: hoe micro-doelstellingen werken

Nu aan het lezen

Gewoon ergens mee beginnen: hoe micro-doelstellingen werken

Gewoon ergens mee beginnen: hoe micro-doelstellingen werken

Mark Twain zei ooit “Eat a live frog first thing in the morning, and nothing worse will happen to you the rest of the day.”

Hij doelde niet om een groen beest als ontbijt maar je spreekwoordelijke kikker: een taak die je mateloos voor je uitschuift. Tackle je maar lastig je to-do list en komt dit je bekend voor? Misschien ben je dan gebaat bij micro-doelstellingen.

Concrete doelstellingen

Het is geen lifehack, het is een manier van werken waardoor je hersenen in een bepaalde flow komen. Breek, elke opdracht of taak die je hebt, op in de kleinst mogelijke stukjes voortgang en val die stukjes één voor één aan.

Je taakomschrijving wordt dus een concrete benadering van je doel. Niet ‘Huis opruimen’ maar: stap 1: schoonmaakspullen verzamelen, stap 2: de boel ontstoffen en stofzuigen en uiteindelijk stap 3. je spullen die je langer dan een maand niet hebt gebruikt, weggooien.

De wet van beweging

Deze micro-doelstellingen worden door productiviteitsgoeroe James Clear vergeleken met Newtons bewegingswetten: objecten in beweging hebben de neiging in beweging te blijven. Vind daarom een manier om in minder dan twee minuten ergens mee te beginnen want dat is al het halve werk.

Het toepassen van micro-doelstellingen om je productiviteit te verhogen, zorgt ervoor dat je hersenen meer in dit denkwerk blijven. Het idee: ik ben begonnen productief te zijn, dus ga ik door met productief zijn. Je bereikt je micro-doelstellingen op een razendsnelle manier zonder dat het voelt alsof je je kapot zwoegt.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.