Goed nieuws: dierproeven wereldwijd verboden als het aan de EU ligt

Nu aan het lezen

Goed nieuws: dierproeven wereldwijd verboden als het aan de EU ligt

Goed nieuws: dierproeven wereldwijd verboden als het aan de EU ligt

Dierproeven zijn niet meer van deze tijd. Logisch: er zijn betere alternatieven voorhanden en dierenwelzijn staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda.

Voor de EU is dit al sinds 2013 reden om een volledig verbod te hanteren op cosmetica getest op dieren. Toch staat 80 procent van de overige landen in de wereld dierproeven voor cosmetica nog steeds toe. In die landen worden konijnen, cavia’s, hamsters, muizen en ratten aan pijnlijke proeven onderworpen.

Wereldwijd verbod

Dierproeven voor cosmetica moeten daarom binnen vijf jaar wereldwijd verboden zijn, aldus het Europese Parlement in een resolutie die donderdag met grote meerderheid is aanvaard.

De branche is wereldwijd goed voor zo’n 2 miljoen banen stellen zij. Te veel, bovendien zorgt het er volgens de EU-parlementsleden voor dat niet-proefdiervrije producten alsnog op onze markt terechtkomen waar het verbod geldt.

Europese regeringen, aldus de resolutie, moeten die sluiproute van verboden producten sluiten en een ‘diplomatiek offensief’ inzetten op de landen die de proeven voor cosmetica nog steeds wel toestaan. Het verbod moet binnen vijf jaar wereldwijd van kracht zijn.

Dierlijk lijden

De Partij van de Dieren, die de oproep voor het verbod steunde, is wat blij met de breed gesteunde resolutie. Euro-parlementslid voor die partij Anja Hazekamp zegt daarover: “Wereldwijd worden ruim 115 miljoen dieren misbruikt voor dierproeven. Ook in Europa groeit het aantal dierproeven nog steeds. Het is een heel goed plan om te strijden voor een wereldwijd verbod op dierproeven. Eerst voor cosmetica, maar ook voor andere toepassingen. Want voor dieren maakt het niet uit onder welke wet, uitzondering of voor welk product ze in een lab worden gedood.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.