Google medewerker stelt anti-diversiteit manifest op en het internet breekt los - Vance

Nu aan het lezen

Google medewerker stelt anti-diversiteit manifest op en het internet breekt los

Google medewerker stelt anti-diversiteit manifest op en het internet breekt los

Diversiteit staat hoog op de to-do lijst bij vele tech-bedrijven, maar niet iedereen is het daarmee eens. Afgelopen weekend brak de hel los op het Google kantoor toen er een anti-diversiteit manifest werd uitgebracht door een onbekende ingenieur van het bedrijf. Google zelf reageerde hier uiteraard afkeurend op, maar de meningen lijken verdeeld.

Manifest

De tien-pagina’s tellende brief gericht aan Google werd afgelopen zaterdag naar buiten gebracht via Motherboard en Gizmodo. De brief was hiervoor al viral gegaan op een intern netwerk en Google+. Met de titel “Google’s Ideological Echo Chamber” richt een ingenieur van Google zich tot het diversiteitsbeleid binnen het bedrijf, met name die gericht op de diversiteit tussen mannen en vrouwen.

In de brief geeft de mannelijke werknemer aan dat er minder vrouwen bij tech bedrijven werken, omdat ze psychologisch anders in elkaar zitten dan mannen. “We moeten stoppen ervan uit te gaan dat de genderkloof gepaard gaat met seksisme”, vertelt de boze medewerker, waarin hij onder andere verwijst naar Google’s onderwijsprogramma voor jonge vrouwen. Met zijn manifest geeft hij vooral aan dat er te veel wordt geïmpliceerd dat vrouwen minder kansen krijgen. De medewerker vertelt dat het verschil tussen mannen en vrouwen ook biologisch bepaald kan zijn. De term ‘mansplaining’ doet al snel de ronde op Twitter en veel mensen reageren met onbegrip en boosheid.

Verdeelde reacties

Het manifest krijgt veel aandacht van de media en leidt daarbij tot veel verdeelde reacties. Naast de boze reacties, loven sommige Twitteraars de manifest-schrijver juist om zijn moed. Sommigen geven aan dat het juist goed is om af en toe een tegengeluid te geven aan de discussie over gendergelijkheid.

Ongelijkheid

Het manifest van de Google medewerker komt niet volledig uit de lucht vallen. Zo werd eerder dit jaar bekend gemaakt dat Google te maken heeft met ongelijkheid op gebied van salarissen. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid beschuldigde het bedrijf ervan vrouwelijke werknemers te onderbetalen. Google ontkende deze beschuldiging en weigerde wegens privacy redenen salarisinformatie te overhandigen. Vorige maand bepaalde een Amerikaanse rechter dat het bedrijf toch data uit 2014 moest overhandigen, waar Google alsnog aan meewerkte.

Het onderzoek legt veel druk op de tech-gigant. De Google-medewerker wrijft met zijn manifest nog eens extra zout in de wond.

Reactie van Google

Danielle Brown, vicepresident diversiteit bij Google, reageert uiteraard geschokt op het manifest. In een interne brief aan de medewerkers van het bedrijf geeft zij aan dat er incorrecte aannames worden gemaakt over genderdiversiteit. Ook geeft zij aan dat diversiteit juist cruciaal is voor het bedrijf en haar succes. Brown voegt hieraan toe dat het bouwen van een open, betrokken en inclusieve omgeving essentieel is voor het bedrijf.

Ook oud-Googler Yonatan Zunger legt in een brief op Medium uit waarom het manifest problematisch is. In zijn brief richt hij zich direct tot de schrijver van het manifest en legt hij uit hoe kwetsend het is: “Wat jij deed was ongelooflijk stom en kwetsend. Jij hebt zojuist een manifest binnen het bedrijf gepubliceerd dat beargumenteert dat een groot deel van jouw collega’s niet goed genoeg in hun werk is, en dat ze alleen maar hun banen mogen behouden door politieke ideeën.”

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.