Grote banken investeerden jarenlang in verschillende palmoliebedrijven

Nu aan het lezen

Grote banken investeerden jarenlang in verschillende palmoliebedrijven

Grote banken investeerden jarenlang in verschillende palmoliebedrijven

Waar banken hun geld in investeren, blijft altijd een beetje en vaag gebied. Maar uit het rapport van Milieudefensie blijkt dat de grote banken ING, Rabobank en ABN AMRO geïnvesteerd hebben in verschillende palmoliebedrijven. Deze bedrijven maken zich schuldig aan landroof, mensenrechtenschendingen en het kappen van het oerwoud.

Uit het rapport blijkt dat de banken tussen 2010 en 2018 maar liefst 4,9 miljard euro hierin hebben geïnvesteerd. Hierbij zijn 14 verschillende palmoliebedrijven betrokken die bij in totaal 118 schandalen betrokken waren.

ABN AMRO investeerde in een bedrijf dat het regenwoud in Papoea Nieuw-Guinea vernietigde. En ING leende geld aan een bedrijf dat de lokale bevolking intimideerde en uit het land jaagde. Ook werd er door Rabobank en ABN AMRO geïnvesteerd in een palmoliebedrijf dat met dwang het land van de bewoners afpakten. Alles om deze grond te kunnen gebruiken voor nog meer palmoliebomen.

Geld terug halen

Milieudefensie vertelt dat de banken al ruim twintig jaar weten over de misstanden in de palmoliesector, maar toch blijven ze hier geld in steken. Milieudefensie roept de banken nu dan ook op om het geld dat ze hierin hebben geïnvesteerd, terug te halen.

ABN AMRO laat weten dat dit niet realistisch is, omdat de alternatieven voor palmolie vaak nog schadelijker zijn. Wel laat de bank weten het eens te zijn met Milieudefensie en daarom eisen stellen aan de klanten door bijvoorbeeld een keurmerk.

Groene bank

Het is geen verrassing dat banken in dubieuze zaken investeren. Als je liever bij een bank zit waarvan je zeker weet dat het geld op een goede manier geïnvesteerd wordt, kun je kijken naar de eerlijke geldwijzer. Hierbij zie je precies op welke manier de bank investeringen doet.

Avalon (26) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.