Handig voor treinreizigers: check de app voor een plek

Nu aan het lezen

Handig voor treinreizigers: check de app voor een plek

Handig voor treinreizigers: check de app voor een plek

Een lege zitplaats bemachtigen in de vroege ochtend, kan nogal een hels karwei zijn. Herkenbaar voor veel treinreizigers: je bent nog niet helemaal wakker, wandelt achter de meute aan en hoopt maar dat je de goede coupé kiest om te kunnen zitten. En dat doet niet veel goeds voor je ochtendhumeur.

Daar kan nu verandering in komen. Want er is een heuse app die laat zien waar nog lege zitplaatsen in de trein zijn. Handig! De NS heeft namelijk de ‘zitplaatszoeker’ ontwikkeld, die te vinden is in de Reisplanner Xtra-app. Hiermee wil de NS voorkomen dat er mensen moeten staan terwijl er een coupé verder nog lege plekken zijn.

Overvolle treinen

Al een aantal jaar is het irritatie nummer één voor treinreizigers: de treinen zijn veel te vol. Om dit te voorkomen zette de NS vorig jaar al ruim 58 nieuwe treinen in. De komende jaren komen daar nog eens 100 nieuwe treinen bij.

Vooral tussen Arnhem en Den Bosch is er vaak sprake van ‘scheve bezetting’. Dat wil zeggen dat de ene helft van de trein propvol is, en er een paar coupé’s verder gewoon nog zitplaatsen zijn. Daarom wordt er op dit traject als eerst getest met de app. Reizigers tussen Arnhem en Den Bosch kunnen vanaf vandaag gebruik maken van de nieuwe app.

Zo werkt het

De rijtuigen worden gewogen met sensoren in de trein en op het spoor. Op deze manier weet de app waar het rustig is in de trein. De techniek werkt helaas nog niet voor alle treinstellen, waardoor de app nog niet door iedereen gebruikt kan worden.

Wel wordt hiervoor gekeken naar andere meetsystemen. Door bijvoorbeeld te kijken naar de gegevens van treinverwarming en luchtregelaars. Op die manier hoopt de NS te kunnen achterhalen hoe druk het is in een coupé.

Niet helemaal opgelost

De NS wil wel benadrukken dat dit niet het hele probleem zal oplossen. Er zijn ook mensen die expres op een bepaalde plek instappen, zodat ze op de juiste plek ook kunnen uitstappen. Zo dicht mogelijk bij de uitgang, bijvoorbeeld. Ook zullen er altijd reizigers zijn die voor een kort stukje de trein gebruiken en daarom geen zitplaats nodig hebben.

Avalon (26) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.