Harvard biedt complete fotografielessen gratis online aan

Nu aan het lezen

Wil je een topfotograaf worden? Harvard biedt gratis complete fotografielessen aan op internet!

Wil je een topfotograaf worden? Harvard biedt gratis complete fotografielessen aan op internet!

Er is weinig toffer dan mensen die hun kennis delen. Met behulp van motivational speeches, lessen en soms zelfs gratis lesmateriaal, bieden de grote der aarde – incidenteel – hun knowhow aan. Stel, je woont in de Verenigde Staten en je kan geen 80.000 dollar lappen voor één schooljaar op een Ivy League School of je woont aan de andere kant van de wereld maar bent geïnteresseerd in de lessen die een dergelijke school aanbiedt?

Er is nu een oplossing. De universiteit waar onder meer Mark Zuckerberg en Bill Gaten hun bul behaalden, heeft een complete fotocursus beschikbaar gesteld op Alison, een online spot voor cursussen.

12 modules

De fotografiecursus bestaat uit twaalf modules die de beginselen van het vakgebied coveren. Van softwaretools tot compositie en licht: na het aanmaken van een inlognaam kan je direct bij de filmpjes en opdrachten waarmee je binnen no-time je kennis van beeldtaal opkrikt.

Met een dertiende module, ook wel een proefwerk, wordt getest welke kennis is blijven hangen. Een score hoger dan 80 procent garandeert een poster aan de muur. Gefeliciteerd, wijsneus!

Ik nam de proef op de som en testte één hoorcollege uit. Een enorme #tbt (throwbackthursday) was het gevolg. En dat op een maandagmiddag. Je ziet jezelf direct in een hoorcollegezaal zitten, omringd met studenten en één docent die vol passie en enigszins wanhoop de gortdroge stof over probeert te brengen.

Verouderd materiaal

In het geval van Harvard mag je erop vertrouwen dat de lessen luisteren als een gesmeerde TED-talk. Heb je geen tijd of zin om te kijken naar een klaslokaal, dan zijn de PDF-pagina’s een geweldige uitkomst. Het staat boordevol nuttige illustraties, foto’s en teksten. En het beste van dat alles: het is volledig gratis.

Hoewel de kennis die hiermee beschikbaar wordt fantastisch is, zitten er wel wat haken en ogen aan de lesstof. De cursus is namelijk afkomstig uit 2009. Hoewel de basis van de lessen natuurlijk nog steeds gelden, zijn met name de software tools inmiddels totaal veranderd.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.