'Het is te gek dat mensen ons bier willen drinken'

Nu aan het lezen

‘Het is te gek dat mensen ons bier willen drinken’

‘Het is te gek dat mensen ons bier willen drinken’

Bij ambachtelijke beroepen denken we al snel aan een aantal eeuwen terug. In onze verbeelding zien we een oude man voor ons die in zijn stoffige werkplaats bezig is met een houten tafeltje. Dat dit in deze tijd totaal niet het geval is en ambacht niet saai is, bewijzen deze zes personen die we interviewden voor deze reeks. Van chocolademakers tot het maken van interieuraccessoires, alles komt voorbij.

Vandaag is het de beurt aan Gebrouwen door Vrouwen. De zussen Tessel en Do de Heij begonnen ongeveer drie jaar gelden met hun eigen bier te brouwen. Het begon als een hobby, maar het ging zo goed dat ze sinds mei 2015 hun eigen bier verkopen. Sinds januari 2016 hebben ze hun baan opgezegd en zijn ze fulltime brouwers. Ik sprak met ze bij een café in Amsterdam waar hun bier op de tap staat. “Het is echt een uit de hand gelopen hobby. We brouwden gewoon thuis en toen namen twee kroegen uit Amsterdam contact met ons op en zeiden dat ze ons bier wilden verkopen.”

“We hebben bij die kroegen releaseparty’s gegeven toen ons bier op de tap stond. Tijdens die feestjes gaven we onze bierviltjes en die zijn zich gaan verspreiden door de stad. Een dag later hadden we twee mailtjes van kroegen die ons bier ook graag wilden verkopen. En toen dachten we: wow, dit is misschien wel meer dan een hobby. Het is nog steeds echt bizar dat mensen ons bier willen drinken. Daar hadden we nooit op gerekend. Het was ook nooit een plan om rijk te worden van bier.”

20 liter

“Als we weer een nieuw bier hadden gebrouwen dan dronken we dat samen met vrienden op. Of we gaven het aan een vriend of vriendin op een verjaardag. Op die manier is een flesje bij een kroegeigenaar terecht gekomen en die zei: ‘Dit is zo grappig, ik wil dit verkopen.’ Dus spraken we met hem af, maar we waren nog helemaal niet zeker van onze zaak. We brouwden gewoon thuis en wisten niet of dit een reëel idee was. Maar hij bleef aanhouden en toen zijn we gaan nadenken op welke manier we grotere hoeveelheden konden brouwen. Thuis konden we namelijk maximaal 20 liter, ongeveer twee en een halve krat, brouwen en niet aftappen zoals dat in de kroeg gebeurd.”

Tessel en Do aan het kletsen in een café
Tessel en Do van Gebrouwen door Vrouwen

“We wisten dat niet elk biermerk zijn eigen brouwerij heeft en dus keken we op de achterkant van de flesjes waar zij hun bier brouwden. Toen zijn we al die brouwerijen gaan bellen of ze nog plek voor ons hadden, omdat wij ook wel eens 500 liter wilden maken. Niemand had plek, want het was toen de tijd dat er een speciaalbier-ontploffing aan de gang was. Iedereen begon toen met brouwen. Na heel veel rondbellen was het nog steeds niet gelukt. Uiteindelijk hebben we al die brouwerijen nog een mailtje gestuurd om te vragen of ze een keer wilden brouwen met vrouwen. En toen werden we gebeld. Er was een uitvaller en deze man vond het toch wel heel leuk om een keer met vrouwen te brouwen. Dus toen hebben we dat gedaan, maar toen moesten we ook een naam, etiketten, viltjes, glazen, daar kwam nog best wel veel bij kijken om dat even voor de grap te doen. We hadden zes weken om alles af te krijgen.”

Zes weken

“Het proces van bierbrouwen gaat als volgt: je begint met een recept. Dit doen wij door andere biertjes te drinken of we bedenken een naam die we graag willen en werken daarnaar toe. Het maken duurt ongeveer vijf uur voor tien liter bier. Dan gaan je eerst schroten, dat is het kapotmaken van de moutkorrels. Dan doe je dat in een grote pan met water. Dit moet steeds iets warmer gemaakt worden, van 40 graden tot ergens in de 70. Dan ga je het filteren door al die graankorreltjes eruit te halen. Je houdt dan een heel heldere vloeistof over. Dit ga je koken, doe je de hop erbij, terug koelen, gist erbij en dan in de emmer. Dan gaat het waterslot erop. Dit zorgt ervoor dat er alleen lucht uit kan en niet erin. Dan gaat de gist de suikers opeten en wordt het omgezet in koolzuur en alcohol. Na iets van zes weken heb je bier. Je moet wel geduld hebben en zeker als het mislukt, want dan kun je weer opnieuw beginnen.”

Gin Weizer van Gebrouwen door Vrouwen
Het biertje ‘Gin Weizer’

“Onze biertjes zijn wat vrouwelijker en het accent ligt meer op kruiden dan op de hop. We hebben geen extreme smaken dus de biertjes zijn toegankelijk. Ons nieuwste biertje is met vlierbloesem, de Bloesem Blond. We zijn ook aan het experimenteren met gember en een iets donkerder bier met koffie en hazelnoot.”

Vrij

“We vinden het erg fijn dat we alles zelf mogen bepalen. Alle verantwoordelijkheid ligt bij ons en alle keuzes die we maken hebben gevolgen. Alles zelf beslissen geeft veel druk en bij grote beslissingen is dat spannend, maar dat is ook het allerleukst. Het voelt heel vrij. Alles wat je erin stopt krijg terug, maar alles wat wij er niet in stoppen wordt ook niet door iemand anders gedaan. Elke vrijdag gaan we met koud bier op salestocht. Dan gaan we langs kroegen waar wij graag op de tap willen staan.”

“Het is gewoon te gek dat mensen ons product willen hebben. Dat is nog steeds een beetje onwerkelijk. Het is heel vet dat we hier zo zitten en dat we zien dat ons bier gedronken wordt. Of dat we op Facebook een berichtje krijgen dat mensen ons bier zo lekker vinden en dat ze vragen wanneer het buiten Amsterdam verkrijgbaar is. Ook op bierfestivals is het heel leuk, want dan heb je direct contact met de mensen en zie je dat ze het lekker vinden.”

Eigen brouwerij

“We zouden het heel vet vinden om in de toekomst een eigen brouwerij te hebben met een proeflokaal. En in ieder stadje een ander Gebrouwen door Vrouwen schatje. Dat er in elke stad een stoere chick  is die daar ons bier verkoopt. We zijn nu nog vooral in Amsterdam te vinden, dus we willen ook uitbreiden naar de rest van Nederland. Wie weet daarna ook het buitenland. De Russen schijnen Nederlands bier ook helemaal fantastisch te vinden. En Japanners zijn natuurlijk helemaal wild van alles wat Europees is. Om daar een container naar toe te sturen is ook wel een droom.”

“Bier is gewoon een heel leuk product. Je drinkt het alleen maar als je er zin in hebt en vaak als je met vrienden of vriendinnen bent. Al die bierfestivals eromheen zijn een groot feest en veel vrolijkheid. En dat maakt het allemaal zo leuk. We hebben geluk dat we voor de hype zijn begonnen met brouwen. Daardoor hebben we nu drie jaar voorsprong op hobbybrouwers die net beginnen. Zelfs bij de HEMA kun je nu bierbrouwpakketten kopen. Dus het is een steeds normalere hobby aan het worden. En dat is leuk omdat je er dan met meer mensen over kan praten. We zitten midden in die hype en dat komt heel goed uit. En ook dat we de enige vrouwen zijn, werkt zeker in ons voordeel.”

De biertjes van Gebrouwen door Vrouwen
De biertjes van Gebrouwen door Vrouwen

Meld je aan voor de nieuwsbrief.