Het woord 'vlees' voor vleesvervangers wordt verboden in Missouri - Vance

Nu aan het lezen

Het woord ‘vlees’ voor vleesvervangers wordt verboden in Missouri

Het woord ‘vlees’ voor vleesvervangers wordt verboden in Missouri

Tegenwoordig zijn er een hoop vleesvervangers bijgekomen in de wereld. Een van de bekendste in Nederland is misschien wel het ‘vlees’ van de Vegetarische Slager. Hoewel elke vleesvervanger hier wel een naam heeft van waar het op lijkt, wordt dit wel anders gespeld. Zoals kipstuckjes, gehacktbal of gehackt.

Eerder lag de Vegetarische Slager al onder vuur door deze namen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vond dit namelijk te verwarrend en daarom moest dit worden aangepast. Uiteindelijk zorgde deze ophef er ook voor dat de namen toch niet aangepast hoefden te worden.

Geen vlees

In Missouri, Amerika is er een soortgelijke situatie aan de hand. Alleen gaat dat nog een stapje verder. Hier is het sinds kort namelijk verboden om het woord ‘vlees’ te gebruiken voor andere producten die niet van dier gemaakt zijn.

Het ligt in deze staat nu in de wet vast dat vleesvervangers die gemaakt zijn van soja, tofu, kikkererwten of andere producten, geen vlees meer genoemd mogen worden. Gebeurt dit wel, dan kan de producent hiervan een boete verwachten van 1.000 dollar. Daarnaast kan er zelfs een gevangenisstraf geëist worden van een jaar.

Reacties

Natuurlijk was niet iedereen erg blij met deze wetswijziging. Een bedrijf dat ‘tofurkey’ produceert schreef daarom een bezwaar. Helaas voor hen werd dit afgewezen. De rechtbank laat weten dat bedrijven die vleesvervangers produceren de consumenten niet mogen misleiden door middel van verpakkingen of de marketing van het product.

Ernest Baskin, assistent professor van voedsel marketing, laat weten dat consumenten ook het woord ‘vlees’ gebruiken wanneer ze het over een vleesvervanger hebben. Dit komt volgens hem door de koppeling die de mensen maken tussen hoe ze het in de schappen van de supermarkt zien liggen en hoe het gegeten wordt.

Daarnaast is er een grote kans dat de consumenten die geen vleesvervangers eten, maar dit misschien wel zouden willen, sneller nepvlees zullen kopen als dat op die manier in de supermarkt ligt. En dat zou uiteindelijk weer voordelig zijn voor het milieu en de dieren. Want wat minder vlees eten kan geen kwaad.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.