Tech Thursday: Hoe krijg ik overal in huis goed WiFi-bereik?

Nu aan het lezen

Hoe krijg ik overal in huis goed WiFi-bereik?

Hoe krijg ik overal in huis goed WiFi-bereik?

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Ben je van plan om lekker een avondje te Netflixen in bed, blijkt je WiFi-signaal zo slecht dat je serie steeds moet laden of in slechte kwaliteit getoond wordt. Of misschien werk je wel regelmatig thuis, maar is het WiFi-bereik in je werkkamer niet optimaal. Dat is natuurlijk niet wat je wil. Maar hoe krijg je nu wel een goed WiFi-signaal in je gehele huis?

Je router

De eerste tip die ik je mee kan geven, gaat over je router. Die dikke muren in je huis houden het WiFi-signaal namelijk tegen. Dit helpt dus niet als je overal een goed bereik wilt hebben. Daarom is het verstandig om je router op een centrale plek in je huis te zetten.

Heeft je router externe antennes? Richt er dan eentje omhoog en eentje horizontaal. Richt ze daarbij niet op elkaar, want dan heb je waarschijnlijk helemaal geen of een heel slecht bereik. Daarnaast wil je misschien nog wat instellingen in je router wijzigen. Zo kun je de bandbreedte nog vergroten voor meer bereik. Standaard staat deze op 20 MHz, maar bij de draadloze instellingen van je router (in de handleiding staat hoe je daar komt) kun je dit omzetten naar 40 of 80 MHz.

Router
Foto: Shutterstock.com

Ook kun je nog een andere WiFi-band gaan gebruiken. Dat is een soort digitale snelweg voor je data. Maar net als op een snelweg kan ook een band dichtslibben, waardoor je helemaal geen bereik hebt. Met een WiFi scanner of -analyzer ontdek je welke kanalen in jouw huis druk zijn, en kies vervolgens een rustiger kanaal.

Tot slot kan slecht WiFi ook veroorzaakt worden door verouderde software op je router. Kijk dus of er nieuwe firmware beschikbaar is voor je router en download die als dat het geval is. Hoe dat precies werkt, staat vaak in de handleiding van je router.

Versterkers

Heb je dat allemaal gedaan, maar heb je nog steeds niet overal in huis bereik? Dat kan kloppen. Niet alleen je dikke muren, maar ook staal en huishoudelijke apparaten als je magnetron en afstandsbediening verstoren het WiFi-signaal. Zeker als je huis uit meerdere verdiepingen bestaat, is het dus lastig om overal een goed bereik te hebben.

Gelukkig zijn er oplossingen. Eén daarvan is om een versterker te gebruiken. Dit is een apparaat dat vaak op een normale router lijkt. Het apparaat pikt echter alleen het bestaande signaal van je router op en stuurt het opnieuw uit. Wel gelden dezelfde regels als met een router op het gebied van waar je hem neerzet: kies een centrale plek.

Daarnaast heb je nog versterkers die via je stroomnetwerk werken. Deze komen vaak in sets van twee. Stop ze in het stopcontact en ze vangen het signaal op. Degene dicht bij de router stuurt dat signaal via het stroomnetwerk naar zijn broertje op een andere verdieping, die het WiFi-signaal weer opnieuw verspreidt.

Houd er wel rekening mee dat het uitbreiden van het signaal op deze manieren nooit zulke hoge snelheden gaat geven als het origineel. Maar je krijgt in ieder geval wel overal in huis WiFi, en kunt dus waarschijnlijk gewoon achter je bureau in je werkkamer werken.

Mesh-netwerk

Hoewel het gebruiken van versterkers goed helpt om je WiFi naar zeer specifieke locaties te brengen (zoals je werkkamer of je slaapkamer), lever je dus wel flink wat snelheid in en heb je nog steeds niet die naadloze verbinding overal in huis. Een mesh-netwerk kan je dat dus wel bieden, en het is vaak ook nog eens te beheren via een app op je telefoon.

Een mesh-netwerk wil je router niet uitbreiden, maar hem volledig vervangen. Het netwerk bestaat uit zogenaamde ‘nodes’, die je overal in huis plaatst. Een eerste verbind direct met je router, de rest zet je op plekken in je huis waar je WiFi-bereik wilt hebben. Dus misschien wil je er op iedere verdieping wel eentje kopen.

wifi, internet, iPad

Hoewel dit misschien wat ingewikkeld klinkt, is dat niet zo. Apparaten voor mesh-netwerken komen vaak in sets van twee of drie, en de bijbehorende app vertelt je precies wat je moet doen om de boel aan de praat te krijgen. Het resultaat is een netwerk in je hele huis, dat je met een app beheert en je gewoon goed bereik geeft. Bovendien krijgen ze vaak automatisch updates, zodat je de laatste updates voor beveiliging en prestaties automatisch binnenkrijgt.

Mesh-netwerken hebben echter wel een groot nadeel: ze zijn niet goedkoop. Waar je voor een paar tientjes al een versterker kunt kopen, betaal je voor een mesh-netwerk al snel minimaal honderd euro. En hoe groter je huis, hoe meer nodes je nodig hebt en hoe duurder het wordt.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.