Hoe moet het nu verder met Grey's Anatomy? - Vance

Nu aan het lezen

Hoe moet het nu verder met Grey’s Anatomy?

Bob D'Amico/ABC © 2015 Disney | ABC Television Group. All rights reserved.

Hoe moet het nu verder met Grey’s Anatomy?

Gisteravond was op Net 5 de voorlopig laatste aflevering van de populaire serie Grey’s Anatomy te zien, de ziekenhuisserie waarin we al 12 jaar lang het wel en wee van dokter Meredith Grey volgen. De grote vraag is of het na al die jaren niet een keer genoeg is geweest voor Ellen Pompeo, de actrice die al vanaf dag 1 de rol van Dr. Grey vervult. In een interview met HelloGiggles blikt ze vooruit – en terug – op 12 seizoenen TV-historie vol hoogte- en dieptepunten. Hoe kan het verhaal vanaf hier nog verder?

Als Grey’s Anatomy ons één ding geleerd heeft is het wel waar een goede, realistische cast uit bestaat. Toen de serie, bedacht door Shonda Rhimes, net begon was het verfrissend om een show te zien met zulke sterke vrouwelijke personages. De serie leek dan ook een inspiratie voor vele series die later volgden waarin sterke vrouwelijke karakters de hoofdrol vervulden, zoals Lena Dunham’s Girls. Grey’s Anatomy toonde een echte wereld, en daar waren we destijds zwaar aan toe.

Herkenning

Veel mensen herkenden zichzelf in de personages, en de emoties die vrijkwamen bij de belevenissen, die zeker niet altijd mals waren. Met name Meredith heeft de afgelopen jaren veel voor haar kiezen gekregen. Haar karakter is dan ook niet onveranderd gebleven gedurende de twaalf seizoenen: Zo veranderde ze van onzekere arts assistent naar ingetogen, zelfverzekerde chirurg. Statische mensen bestaan in het echte leven nou eenmaal ook niet.

1228x691-Q90_dc682b31713ad703c260a80a22b67c2fHet goede nieuws is dat vandaag bekend is geworden dat actrice Ellen Pompeo voor in elk geval nog het dertiende seizoen Grey’s Anatomy heeft bijgetekend. Natuurlijk zou het raar zijn als de actrice waarom de show ooit allemaal begon zelf niet meer te zien zou zijn, maar in Hollywood is niks zeker. Al helpt een salaris van $330.000 per aflevering natuurlijk wel: Pompeo is een van de best betaalde vrouwelijke actrices in showbiz.

Over fans, social media en ‘real life’

Alhoewel haar rol in het twaalfde seizoen van de serie zichtbaar veranderde – Grey probeert de draad weer op te pakken na het overlijden van haar man Dr McDreamy en neemt daarbij een ingetogener karakter aan – stijgt bij fans alleen maar de waardering voor haar personage: De kijkcijfers van het 12e seizoen waren zelfs hoger dan vorige seizoenen. In het het interview met HelloGiggles wordt aan Pompeo gevraagd naar haar kijk op social media en fans, en of dat op haar veel invloed heeft.

greys-anatomy-season-12-spoilers

Pompeo geeft aan niet altijd even open te hebben gestaan om zich op social media te begeven. Uiteindelijk hebben acteurs vaak toch al redelijk weinig privacy, dus dat kleine stukje wat er over blijft koesteren lijkt geen gek idee. Toch geeft de nuchtere actrice aan er veel voor terug te krijgen in de vorm van lovende fans sinds ze overstag is gegaan.

“Mensen vertellen me via social media hoe de show hen door moeilijke momenten heen geholpen heeft. Het is heel inspirerend om te weten dat je mensen echt raakt met een personage en hen andersom ook inspireert. Dat heeft me zeker gemotiveerd tijdens het maken van de serie. Het mooie aan social media is dat je zo’n groot publiek kunt bereiken en contact wereldwijd veel toegankelijker wordt.”

Over ouder worden en de rol van Meredith

Pompeo kruipt inmiddels al 12 jaar in de rol van Meredith Grey. De serie begon ooit rondom een groep beginnende residents in hun twintiger jaren. Haar karakter groeide door naar dat van volwassen vrouw, moeder en succesvol arts in een groot ziekenhuis, net zoals zij zelf. Een rol die volgens Pompeo niet gaat vervelen, vooral omdat ze het acteren niet te serieus neemt.

Schermafbeelding 2016-06-01 om 20.57.13

“In mijn vak werken veel mensen die hun vak heel serieus nemen, die het belangrijk vinden om om de zoveel tijd iets anders te gaan doen. Ik ben zelf veel pragmatischer ingesteld: Acteren is gewoon een baan net zo als heel veel andere beroepen. Toen ik 20 was maakte ik me misschien wel meer zorgen om dit soort dingen en het verloop van mijn carrière, maar vanaf het moment dat je zelf kinderen hebt liggen je prioriteiten heel ergens anders.”

Volgens Pompeo is het jammer dat mensen het ouder worden zo negatief benaderen. “Niemand heeft het over de positieve kanten van ouder worden, zoals het feit dat je veel meer zelfvertrouwen hebt als je ouder bent, en dat je veel meer weet. We zouden vaker tegen jongeren moeten zeggen dat dat echt iets is om naar uit te kijken!”

Over carrière advies voor jonge mensen

Grey’s Anatomy is al jarenlang een serie waarin sterke vrouwen centraal staan. Dit laatste seizoen, waarvan de laatste aflevering deze week op Net5 te zien was, leek die boodschap sterker dan ooit. Directeur Chirurgie Miranda Bailey stelde haar eigen man op non-actief na een medische misser, Dr. Amelia Shepherd vroeg haar vriend Owen Hunt ten huwelijk en kinderarts Arizona Robbins verrichte misschien wel de grootste heldendaad van het hele seizoen: Ze gaf de kans op de voogdijschap van haar eigen dochter op door op een cruciaal moment in het proces te kiezen voor het redden van het leven van een ongeboren baby.

Volgens Pompeo is al die (girl)power absoluut inspirerend bedoeld, juist ook voor jonge mensen. “Wat heel belangrijk is, is dat je je al op jonge leeftijd een positieve kijk op het leven eigen maakt, een mentaliteit die uitgaat van ‘natuurlijk kan ik dit!’. Eigenlijk heb je als mens twee opties in het leven: Alles vanuit een negatieve kant bekijken, of juist vanuit een positieve. Wanneer je jezelf dwingt om dat laatste te doen, kom je uiteindelijk veel verder. Daar ben ik heilig van overtuigd. Maar ik heb het mezelf wel moeten opleggen, want van nature ben ik een somber en gesloten persoon, net als mijn karakter in de serie”.

Over nóg een seizoen Grey’s Anatomy

Vandaag werd bekend dat Ellen Pompeo ook nog in het 13e seizoen van Grey’s Anatomy te zien zal zijn. Ook haar collega’s tekenen bijna allemaal bij, alleen Sarah Ramirez (Callie Torres) maakte deze maand bekend de serie voorlopig te zullen gaan verlaten. In de serie verhuist haar karakter naar New York. Pompeo geeft toe elk seizoen te twijfelen of ze ook moet stoppen.

“Elk seizoen heb ik halverwege de opnames zo’n moment dat ik het helemaal beu ben. De opnames, de andere acteurs of het geluid van mijn eigen stem: Het is allemaal erg vermoeiend. Maar naast het acteren heb ik een eigen productiebedrijf en een binnenhuisarchitectuur studio. Dat geeft me veel voldoening. En het allerbelangrijkste zijn mijn man en kinderen. Gewoon gelukkig zijn, eigenlijk is dat op dit moment het allerbelangrijkste in mijn leven. En op dit moment ben ik dat ook.”

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.