Hoe we onszelf voorbij lopen door social media - Vance

Nu aan het lezen

Hoe we onszelf voorbij lopen door social media

Hoe we onszelf voorbij lopen door social media

We weten allemaal dat social media een grote invloed op ons leven heeft gekregen. We volgen op Instagram de fitste mensen en vergelijken onszelf met alles en iedereen. De druk om gezond te leven is groot. Selfies van hardlopers, foto’s van quinoamaaltijden en eiwitshakes vliegen je om de oren. We lopen elkaar allemaal achterna, terwijl we er soms niet eens achterstaan. Daarom is het tijd om bij onszelf na te denken waar je als persoon nou wel en niet goed aan doet. Het is tijd om terug naar de basis te gaan. En die basis, dat ben jij zelf.

Sinds de komst van social media is ons uiterlijk nog belangrijker geworden. Denk bijvoorbeeld aan Tinder, waar je puur en alleen op je uiterlijk beoordeeld wordt. Als je met je Tinder-date afspreekt, ziet je match er toch net even iets anders uit dan je had verwacht. Ook al lopen online en offline steeds meer in elkaar over, is het online vrij normaal om mensen enkel te laten zien wat jij wil dat ze zien. Dit bewees Zilla van den Born twee jaar geleden. Ze deed alsof ze vijf weken lang in Thailand aan het reizen was, terwijl ze eigenlijk gewoon in Nederland zat. Ze photoshopte zichzelf in bestaande foto’s. Ze skypte zelfs met haar familie.

#fit

Laat ik beginnen door voor op te stellen dat ik veel respect heb voor alle mensen die hun leven proberen te verbeteren door gezond te eten en te sporten. Dit zijn mensen die iets van hun leven proberen te maken en zichzelf willen ontwikkelen. Door dit op social media te uiten, ontvangen ze waardering van anderen en dit kan als een goede motivatie werken.

Op dit moment zijn er talloze Instagram-accounts die beginnen met ‘fit’. Dit zijn accounts die stuk voor stuk vertellen wat wel en niet gezond is. Ze leggen hun visie uit en geven adviezen, sommigen slaan hier naar mijn mening iets te ver in door. Met perfect belichte foto’s showen ze hun strakke buik en gespierde benen en armen. De superfoods worden door elke maaltijd gegooid en de cheat meals worden gevierd met een simpel bord pasta. Wat hieraan vooraf is gegaan weet je niet. Alle ups worden getoond, maar alle downs krijg je niet te zien.

Begrijp me niet verkeerd. Als jij het heerlijk vindt om vijf dagen per week in de sportschool door te brengen, dan ben ik niet degene die gaat zeggen dat je dat niet moet doen. Als jij dat fijn vindt en je gezond voelt, dan is daar niets mis mee. Het gaat er om dat we gaan begrijpen dat het belangrijk is om naar jouw eigen lichaam te luisteren en niet zomaar iets over te nemen van een blogger of Instagrammer. En ja, dat kan verdomde lastig zijn.

Invloed social media

Iedereen maakt zijn leven op social media een stuk mooier. We nemen alles klakkeloos over en als het door een bekend iemand is gepost, dan is de invloed nog groter. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die de invloed van social media uitleggen, meer negatief dan positief.

Zo beweert Wilhem Hoffman, professor Sociale en Economische Cognitie aan de Universiteit van Keulen, dat mensen het moeilijker vinden om social media te weerstaan, dan alcohol en sigaretten. We zouden steeds meer likes willen en hierdoor verslaafd zijn aan social media. Vooral de pubers ondervinden hier de problemen van. De pubertijd is zo’n beetje de onzekerste tijd van je leven en dan is het makkelijk om beïnvloed te worden door mooie verhalen en foto’s. Die onzekerheid geldt vooral voor veel vrouwen; mannen hebben hier minder last van. 

Balans

Het probleem dat hier aan ten grondslag ligt is dat geen foodie kan bepalen wat gezond voor jou is, alleen jij dat kan. Als jij elke dag leeft op superfoods en als dat voor jou goed voelt, zal niemand je vertellen dat dat niet goed voor je is. Door social media zijn we vergeten om zelf na te denken en bij onszelf te voelen waar we goed aan doen.

Het is natuurlijk een hele kunst om te bepalen wat wel en niet goed voelt. Hier kom je alleen maar achter door dingen te proberen. Dus probeer eens een maand lang vier keer per week naar de sportschool te gaan en een dieet te volgen. Ben je blij met het resultaat en hoe je je voelt? Fijn. Ben je blij dat de maand voorbij is en je weer kunt eten wat je wil? Prima. Natuurlijk moet dit laatste niet doorslaan in het continu eten van pizza, maar je moet hier een balans in zien te vinden. En die balans kan geen Instagrammer of foodie jou wijsmaken.

Succesverhaal

Aan de ene kant heb je dus de Instagrammers die graag willen vertellen wat hun succesverhaal is, hoe ze daar zijn gekomen en hoe ook jij dat kunt bereiken. Aan de andere kant heb je de volgers die er graag ook zo goed uit willen zien en er dezelfde levensstijl op na willen houden. Als lezer van deze adviezen is het de kunst om nadenken hoe dit advies op jouw leven van toepassing is. Is het wel gezond voor mij? Word ik hier een beter mens van? Voel ik me hier prettig bij?

Om nu al je fitgirls en -boys van je social media te verwijderen is ook wat overdreven. Het is alleen wel handig om mensen te volgen die jou een positief gevoel geven. Ze kunnen als inspiratiebron bieden of geven je motivatie om door te gaan met sporten. Ze vertellen hun eigen ervaringen, waar jij je dan hopelijk mee kunt identificeren.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.