Tech Thursday: Hoe weet ik of een website veilig is?

Nu aan het lezen

Hoe weet ik of een website veilig is?

Hoe weet ik of een website veilig is?

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Tijdens het surfen op het web kom je nog wel eens op websites die je niet kende. Bijvoorbeeld een nieuwe webshop met allerlei leuke kleding en andere producten. Maar hoe weet je nu of die website wel veilig is?

HTTPS

Deze tip heb je waarschijnlijk al een paar keer gehoord: let op het groene slotje! Dat groene slotje geeft namelijk aan dat de verbinding beveiligd is. Dat houdt in dat anderen je verbinding niet af kunnen luisteren en niet kunnen meekijken met wat jij allemaal invult – bijvoorbeeld de gegevens van je creditcard.

Veel browsers geven inderdaad een slotje weer voor de adresbalk als er een HTTPS-verbinding is. Dit kun je verder controleren door naar de URL te kijken: staat er https:// in plaats van http://?

HTTPS Tech Thursday

In het geval van Google Chrome verdwijnt het slotje binnenkort bovendien. Dan komt er niets te staan als de verbinding wel veilig is. Is de verbinding juist niet veilig, dan geeft de browser dat weer.

Let goed op de URL

Het groene slotje betekent echter niet per definitie dat een website ook echt veilig is. Iedereen kan namelijk een website beveiligen met zo’n beveiligde verbinding. Dat kan vaak zelfs binnen enkele seconden en gratis.

Het woord ‘veilig’ slaat in dat geval dan ook alleen op de verbinding, maar niet op de rest van de website. Dus alleen daar op letten, is niet voldoende.

Waar je ook op kunt letten, is de URL van de website. Hackers sturen je graag een ietwat aangepaste link door, die lijkt op de URL van een bedrijf. Bijvoorbeeld ‘www.alberthein.nl’. In die link ontbreekt de ‘j’ in Albert Heijn (en de echte website van deze supermarkt is ‘ah.nl’). Klik dus nooit zomaar ergens op, maar bekijk echt even goed wat de URL is.

Daarnaast is het goed om vanaf de officiële website te navigeren naar het deel wat je nodig hebt. ‘bankierenrabobank.nl’ lijkt bijvoorbeeld vrij veel op het officiële ‘bankieren.rabobank.nl’, maar is het zeker niet. Wil je dus internetbankieren, ga dan gewoon naar de officiële website van de bank en klik daar op ‘internetbankieren’. Dan kom je sowieso op de goede pagina uit.

Pop-ups

Een directe hint dat een website niet veilig is, is als je direct allerlei pop-ups in je scherm krijgt. Daarin staat bijvoorbeeld dat je iets gewonnen hebt, of dat de beveiliging van je computer of smartphone niet goed is.

Dit soort reclame’s proberen je vaak over te halen om ergens op te klikken of iets te downloaden. Daarmee haal je over het algemeen malware (kwaadaardige software) binnen. Klik dus niet op de tekst in de pop-up of op knoppen, maar sluit alles direct af.

Zorg verder dat je een goede virusscanner geïnstalleerd hebt (bijvoorbeeld van Norton of BitDefender). Mocht je dan toch malware binnenhalen, dan pikt de virusscanner dat waarschijnlijk op en zorgt die er direct voor dat het ook weer verwijderd wordt.

Keurmerken

Ben je juist een nieuwe webwinkel tegenkomen? Dan is de kans groot dat je de URL nog helemaal niet kent en de vorige tip dus niet werkt. In het geval van webwinkels is er echter wel een andere controle die je kunt doen: de keurmerken.

Webshop

Webwinkels kunnen namelijk de keurmerken Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk of Qshops Keurmerk hebben. Dat betekent dat ze de algemene voorwaarden die met de Consumentenbond zijn afgesproken hanteren. Ze beloven bovendien een bepaalde service.

Zie je het keurmerk op de website staan? Klik er dan niet zomaar op, maar ga naar de website van het keurmerk zelf toe. Daar kun je vervolgens de webwinkel en het bijbehorende domein opzoeken. Zo weet je zeker dat het keurmerk echt is.

Ervaringen

Een andere goede manier om er zeker van te zijn dat een webwinkel betrouwbaar is, is door te zoeken naar ervaringen van anderen. Blijkt de winkel immers toch niet te leveren of zijn er andere problemen, dan is de kans groot dat andere klanten daar allang over geklaagd hebben.

Die ervaringen vind je vaak door even te googlen, maar je kunt ook naar klachtenkompas.nl van de Consumentenbond. Daar kun je op de bedrijfsnaam zoeken op klachten, maar ook zelf een klacht indienen. Zo zie je direct of er iets mis is met de winkel.

Waterdichte tips bestaan niet

Het vervelende met websites is dat er nooit echt compleet waterdichte tips bestaan. Er zijn immers genoeg websites die veel weten te omzeilen en steeds weer van andere mogelijkheden gebruikmaken.

Het beste advies wat ik je dan ook kan geven is om je gezonde verstand te gebruiken. Als iets te mooi is om waar te zijn (bijvoorbeeld een prachtig jurkje voor een euro), dan is het waarschijnlijk niet waar. Let dus goed op wat je op het internet doet en denk altijd goed na voor je ergens iets invult.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.