Waarom we snakken naar het Icarus festival: een feestje om te falen

Nu aan het lezen

Waarom we snakken naar het Icarus festival: een feestje om te falen

Waarom we snakken naar het Icarus festival: een feestje om te falen

Harder, better, faster, stronger is het generatie-anthem van de millennial. Overdreven? Kijk maar naar het aantal burn-outs die stijgen waardoor we neerplenzen in burn-outs en behoorlijk wat dips en dilemma’s.

Niet gek: want de druk om te presteren is grandioos, aldus festival Icarus dat deze zondag voor de tweede plaatsvindt in de Amsterdamse Ceuvel, een zelfgebouwd paradijsje in Amsterdam-Noord.

Maker Vitamine Z heeft met het festival en doorlopende randprogrammering het doel om depressies en burn-outs bij jongvolwassenen tegen te gaan door falen, ongeluk en eenzaamheid beter bespreekbaar te maken zodat de druk van het oneindige succes wat afneemt.

Icarus

Vanwaar de naam Icarus? Icarus is vernoemd naar de Griekse figuur uit de mythologie die dankzij hoogmoed iets te hoog vliegt en daarmee zijn zelfgebouwde vleugeltjes in de hens zet. Het verhaal staat synoniem voor ergens voor gaan – en vervolgens keihard neerdonderen.

Dit weekend staan wij te feesten tijdens dit feestje om naar hartelust te falen. Want alleen maar succes hebben, is ook zo saai. Door middel van lezingen, workshops en theater festi-vallen (pun intended).

Waarom slechte beslissingen goed zijn

Ten eerste: zonder experiment zou je nergens komen in het leven. Je weet immers nog niet wat de uitkomst is, positief of negatief.

Het verlangen om jezelf als perfect te zien, wordt vaak de ‘CEO-disease’ genoemd. Zij streven naar perfectie en niets minder dan dat. Icarus heeft schijt aan succes en nodigt voor hun ‘fuckupnight’ zakenlieden uit om te vertellen over hun mislukkingen. Te gast zijn onder andere Stephanie Louwrier en Sidney Vollmer.

Ook zonder daadwerkelijk deel te nemen aan dit festival, voel je dat de boodschap doorsijpelt. Ben jij klaar om te falen?

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.