IJslandse wet maakt einde aan loonkloof tussen man en vrouw - Vance

Nu aan het lezen

IJslandse wet maakt einde aan loonkloof tussen man en vrouw

IJslandse wet maakt einde aan loonkloof tussen man en vrouw

Een overwinning voor vrouwen in IJsland: het is nu verboden om mannen meer te betalen dan vrouwen voor dezelfde functie. Een nieuwe wet verplicht bedrijven met meer dan 25 werknemers hetzelfde loon voor mannen en vrouwen met dezelfde functie uit te betalen.

De nieuwe wet werd in maart 2017 al geïntroduceerd en is met ingang van 2018 officieel van kracht, vertelt Al Jazeera. Hiermee is IJsland het eerste land ter wereld dat gelijk loon legaliseert.

Analyse

Wat de nieuwe wet uniek maakt is de manier waarop bedrijven worden gecontroleerd. Onder de zogenoemde Equal Pay Standard wil de overheid salarisdiscriminatie voorkomen. Dit hopen ze te bereiken door elke baan binnen een bedrijf te analyseren.

Tijdens de analyse van een functie binnen een bedrijf wordt er gekeken naar de benodigde opleiding, fysieke inspanning, stress en de verantwoordelijkheid die bij een functie hoort. Op basis van deze elementen krijgt een functie een score. Als twee werknemers met dezelfde score verschillend worden betaald, moet de werkgever dit aanpassen.

Ranglijst

IJsland staat al jaren hoog in de ranglijst van landen met gelijkheid tussen mannen en vrouwen. In het rapport van het World Economic Forum staat IJsland op dit moment zelfs bovenaan, waarop Noorwegen, Finland en Rwanda volgen. IJsland heeft haar eerste rang mede te danken aan de verminderde loonkloof, een parlement waarvan 50 procent bestaat uit vrouwen en er studeren meer vrouwen dan mannen aan de universiteit.

Toch is er nog werk aan de winkel wat gelijkheid in IJsland betreft. Graciete das Dores vertelt de NOS dat er in IJsland niet veel over salaris gepraat wordt. Hierdoor kan het lastig worden om de salarissen te controleren. Bovendien ziet zij het aantal vrouwen dat aan de universiteit studeert niet terug in de managementlagen.

De nieuwe wet in IJsland wordt in meerdere stappen uitgevoerd. Deze stappen hoopt de IJslandse overheid in 2020 uitgevoerd te hebben waarmee de loonkloof verleden tijd wordt.

Foto: Shutterstock.com

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.