Introverten zijn goede leiders maar ontberen het zelfvertrouwen

Nu aan het lezen

Introverten zijn goede leiders maar missen het zelfvertrouwen blijkt uit onderzoek

Introverten zijn goede leiders maar missen het zelfvertrouwen blijkt uit onderzoek

Introverten zijn goede leiders, maar missen het zelfvertrouwen om deze taak goed te vervullen. Dat blijkt uit onderzoek van nieuwssite Quartz onder 184 studenten van business studies.

Mensen die meer introvert zijn, hebben de bijbehorende kwaliteiten die vaak als minder geschikt worden gezien voor een leiderschaprol. Ook maken introverten minder kans om via de gebruikelijke selectiewijzen voor een dergelijke functie te worden gekwalificeerd.

Rampzalig

De eigen inschatting is ook dat ze zelf niet zouden passen in een leidinggevende functie en daarom minder snel aanspraak zullen maken voor een baan op dat niveau. ‘Zorgelijk’ en ‘rampzalig’ zijn de weinig positieve woorden waar introverten aan moesten denken als ze zichzelf in een leidinggevende rol voorstelden.

De uitkomst past bij het populaire beeld dat extraverte mensen over het algemeen beter optreden als leiders dan introverten. Die koppeling wordt gemaakt vanwege de set eigenschappen waardoor ze meer geschikt lijken voor een dergelijke job. Ze zouden charismatischer zijn en meer inspirerend vanwege hun dominantie, zelfvertrouwen en overtuigingskracht. Dat terwijl de gave om te luisteren en diep na te denken soms méér waard is.

Zelfvertrouwen

Het beleven van de negatieve emoties (zorgelijk, rampzalig, stressvol) zorgt ironisch genoeg voor een daadwerkelijke penibel resultaat. Volgens het onderzoek is dit één van de redenen waarom introverten minder succesvol zouden zijn in een leidinggevende rol.

De cruciale rol van een positieve mindset wordt in het onderzoek nog eens benadrukt. Introvert of extravert, degene met de minst negatieve emoties ten aanzien van leiderschapssituaties waren meer waarschijnlijk om te ontpoppen tot leider. Uit andere onderzoeken blijkt ook dat mensen met meer introverte eigenschappen, in staat zijn om ‘extravert’ gedrag te vertonen en hier van kunnen genieten wanneer de situatie hierom vraagt.

De belangrijkste conclusie uit de studie is volgens de onderzoekers dat introverten de neiging hebben de negatieve emoties die ze zullen ervaren terwijl ze meer extravert gedrag vertonen, overschatten. Een oplossing: een meer optimistische houding als het gaat om leiderschapsfuncties. Want introvert of extravert: we kunnen het allemaal leren.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.