Is de bitcoin de nieuwe boosdoener van de klimaatverandering?

Nu aan het lezen

Is de bitcoin de nieuwe boosdoener van de klimaatverandering?

Is de bitcoin de nieuwe boosdoener van de klimaatverandering?

Vervoer, het verwarmen van ons huis en de voedselindustrie – het zijn allemaal belangrijke factoren die zorgen voor de huidige klimaatverandering. Maar volgens wetenschappers ontbreekt er een factor op dat lijstje: de bitcoin. Dat meldt CBC.

De bitcoin is een digitale valuta – ook wel cryptovaluta genoemd – die je kunt produceren door met een krachtige computer wiskundige berekeningen te doen. Dat produceren noemen we ‘mijnen’. En juist dat is volgens wetenschappers ontzettend slecht voor het milieu, omdat je er heel veel elektriciteit voor nodig hebt.

Op dit moment wordt er overal ter wereld veel moeite gedaan om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden Celcius. Die belofte staat ook in het Klimaatakkoord van Parijs, waar 200 naties hun handtekening onder hebben gezet in 2015.

Populairder

De wetenschappers stellen nu echter dat de bitcoin zo populair begint te worden, dat al die moeite rond 2033 mogelijk voor niets is geweest. In 2017 was de productie en het gebruik van de cryptovaluta namelijk zo groot dat het voor 69 miljoen aan CO2-uitstoot zorgde. En op dat moment werd het voor minder dan 0,5 procent van de cashloze transacties gebruikt.

De cryptovaluta is ondertussen ontzettend veel waard. Eén bitcoin verkoop je nu voor 8.300 dollar. En nu de cryptovaluta steeds meer gebruikt wordt, kan het zo zijn dat we binnen 15 jaar zoveel elektriciteit verbruiken met het mijnen ervan, dat we 230 gigaton aan CO2 uitstoten. Een gigaton staat gelijk aan een miljard ton.

“Hoe je het ook wendt of keert, dit ding gebruikt veel elektriciteit. En dat is slecht voor het milieu”, aldus co-auteur van het onderzoek Camilo Mora.

Efficiënter

Volgens Katrina Kelly-Pitou, onderzoeker bij de University of Pittsburgh, wordt het mijnen van bitcoin echter wel steeds energie-efficiënter. Waar er vroeger veel werk gedaan werd in China, waar de elektriciteit met kool wordt gegenereerd, verhuizen we nu steeds vaker naar milieuvriendelijke omgevingen in IJsland en de Verenigde Staten.

Eveline is 26 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.