Is dit de toekomst die Zuckerberg voor ons voor ogen heeft?

Nu aan het lezen

Is dit de toekomst die Mark Zuckerberg voor ons voor ogen heeft?

Is dit de toekomst die Mark Zuckerberg voor ons voor ogen heeft?

Mark Zuckerberg loopt door een zaal vol journalisten naar het podium, waar hij niet veel later het publiek zal toespreken terwijl zij massaal met hun smartphone een foto of video proberen te maken van de Facebook-baas . Tot zover niets vreemds. Dit is 2016. Maar het vreemde is dat zo goed als niemand in de zaal doorhad dat Zuckerberg tussen hen door richting het podium liep. Iedereen had namelijk een virtual reality-bril op om te kijken naar een video en had geen idee wat er gebeurde in de wereld om hen heen.

Het gebeurde gisteren bij een persconferentie van Samsung op het Mobile World Congress. Daar kwam Zuckerberg wat vertellen over hoe Facebook nog verder in gaat zetten op virtual reality. Er was één iemand in de zaal die het loopje van Zuckerberg wist vast te leggen en te delen met de wereld. De foto ging vervolgens viral en Zuckerberg deelde de foto vervolgens trots op zijn Facebook.

Misschien vond Zuckerberg het gewoon een leuke foto: hij stond er immers zelf op en het onderwerp waar hij over kwam praten was duidelijk zichtbaar: virtual reality. Maar aan de andere kant sluit de foto ook duidelijk aan bij waar Zuckerberg duidelijk in lijkt te geloven: virtual reality om te ontsnappen aan de werkelijkheid. Om te leven in een namaakwereld, die mede mogelijk wordt gemaakt door Facebook.

Toepassingen

Want ondanks dat we bij virtual reality vooral praten over bedrijven als Oculus, HTC en Samsung, is Facebook stiekem een gigantische speler. Oculus is namelijk van Facebook en de Samsung Gear VR, een betaalbare VR-bril waar je je smartphone instopt, is mede geproduceerd door Oculus. Ondertussen zet Facebook in op de productie van content en kondigde Zuckerberg gisteren aan dat zijn bedrijf een team heeft opgericht voor de ontwikkeling van sociale VR-toepassingen.

Virtual reality is nu namelijk nogal eenzaam: je bevindt je in je eentje in een virtuele wereld. In Zuckerbergs visie ontmoet je andere mensen in die wereld, maar heb je blijkbaar nog steeds geen enkele notie wat er op dat moment op een meter afstand van je gebeurt. En de grote vraag is: is dat de wereld waarin we willen leven?

Wall E

Natuurlijk is het afwachten waar virtual reality in de praktijk heengaat. De techniek, die in de jaren ’90 de belofte was voor de toekomst, komt nu pas echt om stoom. Er komen VR-brillen op de markt, er wordt content gemaakt: van games tot films. En er wordt dus zelfs gekeken naar hoe virtual reality sociaal wordt.

Er worden prachtige toepassingen ontwikkeld om mensen bijvoorbeeld van hun fobieën af te helpen via virtual reality. Er worden bioscopen en filmfestivals georganiseerd, waar je heen gaat om met zo’n bril op naar prachtige 360º-films te kijken. Waarschijnlijk krijgt zelfs de ouderwetse gamehal een tweede leven dankzij virtual reality, omdat de technologie -zeker voor gaming- niet voor iedereen toegankelijk is vanwege het prijskaartje.

Treincoupé

Niets om negatief over te zijn. En er is eigenlijk niemand die verwacht dat we dagelijks urenlang met zo’n VR-bril op gaan zitten. Nog niet in ieder geval. Want inmiddels weten we dat dit soort veranderingen geleidelijk gaan. Dat we inderdaad beginnen met een VR-bioscoop of thuis een game spelen. We lachen nu om het idiote idee dat straks een halve treincoupé een VR-bril opheeft.

Maar je zult je verbazen over hoe realistisch dit scenario op lange termijn is. En dat zien de leiders van de grote techbedrijven. Zij, mensen als Mark Zuckerberg, zijn de belangrijkste visionairs van de 21e eeuw omdat technologie de fundering van onze samenleving is geworden.

En natuurlijk geldt de eeuwige regel dat we er zelf bij zijn, dat we zelfs beslissen of we in het openbaar een VR-bril op zouden zetten. Maar we weten nu nog niet wie we zijn en hoe we tegen dingen aankijken, als het zover is over 10, 20 of 30 jaar. Als we terugkijken naar deze foto en zeggen: deze foto gaf ons een uniek kijkje in de toekomst en het enige wat wij deden, was daarom lachen.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.