Is het vandaag eigenlijk de langste dag van het jaar?

Nu aan het lezen

Is het vandaag eigenlijk de langste dag van het jaar?

Is het vandaag eigenlijk de langste dag van het jaar?

Je kunt het al bijna ruiken: de zomer komt eraan. Ook al zijn er al prachtige lentedagen geweest waarbij we het gevoel kregen dat de zomer al eigenlijk was begonnen, kunnen we het vanaf 21 juni, morgen dus, officieel zomer noemen. En dat staat gelijk aan de langste dag van het jaar. Toch?

Gek genoeg betekent het niet per se dat de eerste zomerdag ook de langste dag van het jaar is. Tenminste, niet altijd. Meestal is dit wel 21 juni, maar het kan ook een paar dagen eerder of later zijn. Want als je kijkt naar hoe laat de zon opkomt en ondergaat, dan zou eigenlijk vandaag de langste dag moeten zijn.

Hoe zit dit precies?

De zon kwam vandaag op om 5.07 uur en gaat om 22.06 uur weer onder. Morgen gaat de zon op om 5.08 uur. Dus is vandaag dan de langste dag? Je zou denken van wel, maar volgens meteoren gaat het niet om minuten, en is het secondewerk als we het hebben over de langste dag van het jaar. Zelf kun je het niet merken, maar er zijn verschillende factoren die bepalen of het voor jou voelt als de langste dag of niet. Als het bewolkt is bijvoorbeeld, lijkt het voor jou alsof het eerder donker wordt. Terwijl dit volgens de cijfers niet het geval is.

Het komt er eigenlijk op neer dat het niet heel veel uitmaakt of je vandaag of morgen de langste dag viert. Feit is dat de dagen vanaf 22 juni weer korter zullen worden.

Geniet!

En ook al is het dan pas net zomer, de dagen worden korter. Al gaat dit gelukkig wel erg langzaam: per zomermaand leveren we ongeveer een minuutje per dag in. Als het eenmaal herfst is, worden de dagen een stuk sneller korter. Dus geniet juist nu vooral van de heerlijk lange zomerdagen.

Avalon (26) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.