Nederland heeft nog steeds te weinig vrouwen in de politiek - Vance

Nu aan het lezen

Nederland heeft nog steeds te weinig vrouwen in de politiek

Nederland heeft nog steeds te weinig vrouwen in de politiek

Dit jaar is een heuglijk jaar voor de vrouwen in Nederland: zij vieren namelijk dat ze al honderd jaar passief kiesrecht hebben. In 1917 kregen vrouwen in de politiek het recht om gekozen te worden. Twee jaar later werd het recht om te stemmen ingevoerd voor vrouwen.

Te weinig vrouwen

Ondanks het feit dat vrouwen gekozen mogen worden, gebeurt dit nog steeds te weinig. Sterker nog, het aantal vrouwen in de politiek stagneert, aldus Kennisinstituut Atria. Honderd jaar passief vrouwenkiesrecht lijkt reden voor een feestje, maar eigenlijk hebben vrouwen nog niet veel te vieren. In 2010 was nog 41% van de Kamerleden vrouw, dit percentage is afgelopen jaar gezakt naar 36%.

Terwijl we trots roepen dat Nederland een mega geëmancipeerd land is, is dit dus nog niet bepaald het geval. “Het zelfbeeld van Nederland (…) loopt op dit punt achter op de werkelijkheid”, vertelt directeur van Atria, Renée Römkens.

Vertegenwoordiging

Het einde van de kabinetsformatie lijkt in zicht met een meerderheidskabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het is daarom belangrijk om nu al na te gaan denken over de ministers die ons land zullen vertegenwoordigen. Atria roept vier mannelijke fractievoorzitters van de partijen op om net zoveel vrouwelijke als mannelijke ministers aan te stellen. Dit zou een mooi statement geven en voor meer diversiteit zorgen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Waarom is dit belangrijk?

Natuurlijk is het goed voor de vrouwen als er meer diversiteit in de Kamer komt, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Is het niet juist van belang dat je stemt op de kwaliteiten van een kandidaat?

Devika Partiman van Stichting Stem op een Vrouw vertelt BNNVARA dat het niet aan de kwaliteiten ligt. Er zijn tientallen vrouwen verkiesbaar, vertelt Partiman. Als je je hier meer in verdiept, kom je er dus achter dat genoeg vrouwen bekwaam zijn. Dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn, ligt vooral aan het feit dat er minder vrouwen op de kandidaatslijst staan.

Aan de kwaliteiten ligt het niet en daarom is het tijd om meer vrouwen te kiezen. Renée Römkens vertelt dat een betere vertegenwoordiging van vrouwen zorgt voor een goede afspiegeling van de bevolking. De kans is namelijk groter dat een burger zich herkent in de politiek als deze ook daadwerkelijk de bevolking representeert. Het gevolg is dat de politieke agenda beter overeenkomt met de daadwerkelijke kwesties die in alle hoeken van de samenleving spelen.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.