Dit is waarom de Stark reünie anders liep dan verwacht - Vance

Nu aan het lezen

Dit is waarom de Stark reünie anders liep dan verwacht

Dit is waarom de Stark reünie anders liep dan verwacht

Heb je de derde aflevering van Game of Thrones seizoen 7 ‘The Queen’s Justice’ nog niet gekeken? Dan raden wij je aan om onderstaand artikel nu nog niet te lezen. Het bevat namelijk een kleine spoiler van deze aflevering. Maakt dat je niet uit? Lees dan gerust verder.

Alhoewel de aflevering van gisteravond niet ultra spannend was (als je net als ik heel erg van actie houdt), wierp het wel een aantal nieuwe vragen op. Waarom weigert Jon te buigen voor Queen Dany? Doe toch niet zo moeilijk. En waarom is Casterly Rock niet belangrijk genoeg om te redden? De grootste vraag die in mijn hoofd opkwam was echter: Bran, waarom zo kil tegen je lieve zus?

Er is veel veranderd tussen Bran en Sansa sinds de twee elkaar voor het laatst zagen in seizoen twee. Sansa werd een huwelijk in geforceerd met de verschrikkelijke Ramsay Bolton, die haar op brute wijze verkrachte tijdens een ijzingwekkende scène. En Brandon Stark verliet Winterfell samen met Hodor en Co. om erachter te komen dat het lot van de Three-Eyed Raven hem opwachtte. Ook stond (ok, hij stond niet echt) Bran voor een klein moment oog in oog met de Night King. Niet de meest geruststellende ervaring. De Starks zijn dus verre van hetzelfde gebleven.

bran stark

Why so cold?

In alweer de derde aflevering van seizoen 7 zien wij hoe Bran eindelijk weer wordt herenigd met zijn zus. Na een korte staarwedstrijd wordt Sansa overdonderd door emoties en vliegt haar broertje in de armen. Helaas is deze vrolijke hereniging van korte duur. Later hebben de broer en zus een moment van privacy onder een Weirwood boom, waarbij Sansa (terecht) aan Bran vraagt wat in hemelsnaam een Three-Eyed Raven is. Aangezien het echt uitleggen te ingewikkeld is, geeft Bran – compleet kort door de bocht – een voorbeeld dat meteen laat zien hoe alwetend hij nu is.

Bran verwijst tijdens het gesprek naar de huwelijksnacht van Sansa – en ja, daar bedoelt hij haar bruiloft met Ramsay mee. Dit had hij natuurlijk nooit kunnen weten omdat hij er niet bij was, dus weet Sansa meteen hoezeer haar broertje is veranderd. Samen met heel veel andere fans reageerde ik geschokt. Waarom is het eerste dat in zijn hoofd op komt de nacht waarop zijn zus voor het eerst werd verkracht? Best wel cru.

Na de onverwachte opmerking van Bran keert Sansa snel haar broertje de rug toe, en zien wij hoe hun broer-zus relatie nooit meer dezelfde zal zijn.

Alle kennis van de wereld

Toch is het niet een hele grote verrassing dat Bran niet meer een schattig, lief jongetje is. Hij heeft, net zoals zijn broers en zussen, veel meegemaakt en dat heeft hem getekend. De kleine Stark weet alles over het verleden en de toekomst en weet niet zo goed hoe hij hiermee om moet gaan. De vorige Three-Eyed Raven zei het letterlijk: ‘you’re not ready.’

Het is duidelijk dat Bran nu een hogere roeping heeft dan alleen dat zielige jongetje met verlamde benen uithangen. De acteur die Bran speelt, Isaac Hempstead-Wright, vertelt over de drastische verandering die de kleine Stark heeft meegemaakt sinds magie een rol in zijn leven is gaan spelen.

“Ik denk dat het een grote schok is voor Sansa,” vertelt hij aan de Entertainment Weekly, “Zij is al eerder haar broer verloren toen hij uit die toren viel, en nu is Bran terug en verliest zij hem nog een keer.” Hempstead-Wright legt uit dat het moeilijk is om te zeggen dat Bran nog iets van een persoonlijkheid heeft, aangezien hij duizenden dingen tegelijkertijd meemaakt in zijn hoofd: “Hij is eigenlijk als een gigantische computer.”

bran starke

Belangrijke rol

Helaas maar waar, wij moeten accepteren dat de onschuld volledig is verdwenen. Bran heeft niet een gigantische rol gespeeld in de serie tot nu toe, maar daar lijkt verandering in te komen. In het vorige seizoen zagen wij hoeveel haast de Night King maakte om Bran te traceren en te vermoorden. De reden hierachter is misschien wel dat Bran de enige is die de Zeven Koninkrijken kan redden van de ondergang. Wie zal het zeggen?

Ook Hempstead-Wright geeft aan dat Bran weleens een grotere rol zou kunnen spelen. “Ik denk dat Bran een hele goede Hand of the King zou zijn. Je kan het niet veel beter doen als Hand dan iemand die alwetend is.”

Foto’s: HBO

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.