De 85-jarige Jan Terlouw verenigt politieke partijen op idealen, niet de verschillen

Nu aan het lezen

De 85-jarige Jan Terlouw verenigt politieke partijen op idealen, niet de verschillen

De 85-jarige Jan Terlouw verenigt politieke partijen op idealen, niet de verschillen

Het veelbesproken touwtje uit de brievenbus, een broodnodig relaas over vertrouwen dat schrijver en oud-politicus Jan Terlouw (85) vorig jaar vol verve verkondigde aan tafel bij Mathijs van Nieuwkerk, heeft een vervolg gekregen. Het is minstens zo urgent, maar vele malen daadkrachtiger dan zijn voorganger.

Jan Terlouw en jongeren uit de Nederlandse politiek beseffen: van praatjes en ideeën maak je nog geen beleid voor een betere wereld. Daarom trommelde de schrijver op aanraden van zijn zoon alle voorzitters van tien verschillende jongerenorganisaties uit om te praten over wat hen verenigt.

Centraal stond wat de politiek, ongeacht verkiezingsuitslag, moet doorvoeren om komende generaties ook te laten genieten van deze mooie aarde. De locatie van deze bijzondere meeting: het huis van Terlouw in hartje Twello.

#Terlouwmanifest

De onderwerpen die de revue passeerden zijn een logisch vervolg van Terlouws eerdere hartverwarmende boodschap aan Nederland, dat over een paar weken zijn stem uit zal brengen voor de landelijke verkiezingen.

Een kleine recap: nadat Jan Terlouw, schrijver van Oorlogswinter en oud-politicus bij D66, aanschoof bij DWDD om te praten over het gebrek aan vertrouwen en de urgentie van aandacht voor duurzaamheid, stroomden de reacties naar zijn zeggen binnen. Hij noemt als reden een gevoelige plek bij veel mensen: vertrouwen en het gebrek daaraan. Dat is niet vreemd, aldus Terlouw over zijn warme boodschap, want we hebben vertrouwen nodig om te leven.

Verenigd

Van DWARS (GroenLinks) tot aan de SGP-J: hoe divers de standpunten van de partijen ook zijn en welke politieke kleur ze ook dragen: allen ondertekenden één manifest om precies dit te garanderen.

Het is duidelijk dat met het jongerenmanifest waar alle jongerentakken van de politieke partijen aan meedoen de kloof tussen ‘links’ en ‘rechts’ tot op zekere hoogte worden gedicht. Het focust zich – godzijdank – op de overeenkomsten, die er minstens zoveel zijn.

Klimaat

Zo vindt elke jongere van nu dat milieu iets is waar geen enkele politieke partij omheen kan. Sterker nog: het zou bovenaan de agenda moeten staan. De eerste drie maatregelen in het ondertekende manifest zijn dan ook gericht op onze leefomgeving.

Met hun handtekening pleiten de partijen dat Nederland gaat behoren tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid. Het kabinet zal daarvoor concrete maatregelen moeten nemen die er met name op gericht zijn de temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden.

De vervuiler betaalt

Het principe ‘de vervuiler betaalt’ wordt daarnaast geëist van het kabinet. Het manifest wordt afgesloten met een dringende oproep richting de aarde. De jongerenpartijen vinden: bij elke maatregel moet worden gekeken wat het effect daarvan is op de kwaliteit van de aarde over heel de wereld.

Ook voor economie is ruimte in het manifest: de jongeren willen dat het kabinet alles in het werk zal stellen om ervoor te zorgen dat multinationals niet minder belasting betalen dan het midden- en kleinbedrijf, zoals nu het in veel gevallen gebeurt.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.