Je poep zit vol met microdeeltjes plastic, blijkt uit onderzoek - Vance

Nu aan het lezen

Je poep zit vol met microdeeltjes plastic, blijkt uit onderzoek

Je poep zit vol met microdeeltjes plastic, blijkt uit onderzoek

Plastic afval zorgt voor grote problemen, zo verandert de oceaan langzaam in een plastic soep. Al dat plastic wordt misschien wel kleiner, maar echt weg zal het niet gaan. Op die manier verdwijnt het in vogels en vissen, omdat ze denken dat dit eetbaar is. Als wij deze vissen opeten, komt het dus ook in ons lichaam terecht. En dat klopt: onderzoekers hebben microdeeltjes plastic in poep van mensen gevonden.

Helaas is het niet het geval dat dit plastic bij slechts één iemand in de ontlasting gevonden werd, maar bij elk internationaal testpersoon werden er microdeeltjes plastic teruggevonden. Dat is nogal wat.

Onderzoekers

Dit werd bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst van United European Gastroenterology in Oostenrijk. Tijdens dit onderzoek werd de poep van mensen uit acht verschillende landen onderzocht. Dit waren testpersonen uit Oostenrijk, Italië, Finland, Japan, Nederland, Polen, Rusland en Engeland. Alle testpersonen kregen een week lang een speciaal dieet, voordat hun ontlasting werd opgestuurd voor onderzoek.

Dat de ontlasting van elk proefpersoon positief uit de test kwam, had zelfs de begeleider van het onderzoek, Philipp Schwable, niet verwacht. Toch werd bij iedereen microdeeltjes van plastic tasjes en plastic dopjes gevonden.

Dankzij dit onderzoek is het duidelijk dat we plastic binnen krijgen, maar het is nog onduidelijk of dit komt omdat we uit plastic flessen drinken, vis eten of door voedsel dat in plastic verpakt is. Maar nu de onderzoekers weten hoe deze microdeeltjes gevonden kunnen worden, kan dit onderzoek op grootschalig niveau worden uitgevoerd.

Microdeeltjes plastic

Het was al eerder bekend dat plastic letterlijk overal in zit, van vis, tot tafelzout en bier. Het gaat hierbij wel om microdeeltjes plastic, die dus niet met het blote oog te zien zijn. Volgens de onderzoekers zijn deze deeltjes ongeveer net zo groot als een menselijke huidcel.

Of deze plastic deeltjes in ons lichaam nou echt schadelijk zijn, is lastig te zeggen. Er is hier namelijk nog nooit eerder onderzoek naar gedaan. Wel is er onderzoek gedaan naar wat het met dieren doet. Daaruit blijkt dat de microdeeltjes in de bloedbaan en lever terecht kan komen. Daarnaast heeft het geen goede invloed op de organen, darmen en hormoonstimulatie. Niet erg fijn nieuws dus.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.