Het Zero Waste Project bewijst: leven zonder afval kan (en maakt gelukkig)

Nu aan het lezen

Het Zero Waste Project bewijst: leven zonder afval kan (en maakt gelukkig)

Het Zero Waste Project bewijst: leven zonder afval kan (en maakt gelukkig)

Wist je dat we in Nederland gemiddeld 488 kilo per persoon per jaar weggooien? Behoorlijk zonde eigenlijk, want een hoop hiervan kan vaak nog herbruikt worden. Nog erger is het om te weten dat al dit afval vaak helemaal niet nodig is.

Daarachter kwamen ook de zussen Jessie en Nicky Kroon. Ze besloten daarom een blog op te zetten om anderen te inspireren met het minderen van afval, Het Zero Waste Project. Heel interessant, want met deze tips van de dames kunnen we samen toch weer een hoop afval besparen. Ik sprak met Jessie over haar zero waste leven.

Wat houdt Het Zero Waste Project in?

“Het Zero Waste Project is de naam van ons zero-waste lifestyleblog. Hierop nemen we de lezers mee in onze lifestyle, zonder afval. We delen vooral tips, DIY’s, inspiratie en achtergrondinformatie. Dat kunnen toffe nieuwe hotspots zijn, maar ook een bijzonder merk, de inhoud van onze boodschappentas of een recept voor het maken van je eigen deodorant.

We wilden zonder waste leven, maar hadden geen tijd om ineens alles zelf te maken en elke woensdagmiddag naar de markt te gaan. We wilden dus proberen en laten zien dat het haalbaar is naast  een fulltime baan of studie, zonder meer geld kwijt te zijn.”

Leven zonder afval, is dat een beetje vol te houden?

“Jazeker, inmiddels leven al zo’n 3,5 jaar met minder afval. We begonnen in 2014, toen waren we al veel met duurzaamheid bezig en we hadden een duurzaamheidsvereniging opgericht: Opgemärkt. Via social media zagen we destijds veel artikelen voorbij komen over zero waste in Amerika. We realiseerden ons toen dat het een keuze is om afval te produceren. Een keuze waar wij niet achter stonden.

Op dat moment waren we beiden van plan om te verhuizen: Nicky naar Amsterdam en ik naar Parijs. We besloten daarom dat dit hét moment moest zijn om in ieder geval te proberen om te leven zonder afval. Dat was echt het slechtste moment dat we hadden kunnen bedenken. We dachten namelijk ‘even’ zero waste te worden. Maar dat gaat dus niet zomaar…

Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder en kopen we alles zonder plastic. We hebben af en toe recyclebare kartonnen- of glazen verpakkingen. Maar verreweg het meeste kopen we helemaal zero waste in onze eigen zakjes en bakjes.”

Waar liepen jullie vooral tegenaan bij het minderen van afval?

“We dachten dat de maatschappij net zo snel veranderde als wijzelf. Maar dat was natuurlijk helemaal niet het geval. Onze zero waste lifestyle begon met een 30-dagen challenge: precies op het moment dat we gingen verhuizen.

We waren super naïef en dachten dat we binnen de kortste keren zero waste konden leven. We reizen bijvoorbeeld veel met de trein en dachten wel ergens snacks to go te kunnen halen. Dat was al moeilijker dan gedacht. Nu maken we we die meestal zelf of kiezen we voor onverpakte chocoladenoten, dadels of koekjes. Ook weten we inmiddels op bijna elk station wel waar je terecht kunt voor onverpakte broodjes en koekjes.”

En wat ging juist heel makkelijk?

“Van te voren dachten we dat deze lifestyle veel meer tijd en geld zou kosten. Verbazingwekkend genoeg was dat niet waar! We kopen nu alles lokaal, biologisch, onverpakt en in precies de juiste hoeveelheden. We zijn eigenlijk net zoveel geld kwijt als een paar jaar geleden toen we groenten kochten in plastic. Of de maaltijdsalades en tussendoortjes uit de supermarkt.

Zero waste leven kost ook niet veel, maar de meeste tijd gaat zitten in het uitzoeken waar je dingen kunt kopen. Daarom hebben we een online kaart gemaakt waar we alle winkels met onverpakte producten hebben verzameld. We doen ongeveer twee keer per week ‘reguliere’ boodschappen, dan halen we groenten en fruit.

Slechts één keer in de maand halen we bulk boodschappen, zoals pasta, rijst en noten. Onze deodorant maken we bijvoorbeeld zelf: dat kost nog geen minuut tijd en we maken meteen een hoeveelheid aan waarmee we een paar maanden vooruit kunnen. Dat scheelt nogal wat tripjes naar de drogist!”

Hoeveel afval maken jullie nog ongeveer per week?

“Ons afval bestaat tegenwoordig nog uit kattengrit en etensresten. Een deel van deze etensresten composteren we in een wormenbak op ons balkon. Onze boodschappen doen we afvalvrij, en heel af en toe hebben we een glazen potje die bij het afval terecht komt.

We hebben eigenlijk alleen af en toe afval als we bijvoorbeeld iets op de post gestuurd krijgen. Plastic komt er in principe helemaal niet meer in. Met uitzondering op het dieetvoer voor onze kat, dat kan helaas niet anders. Ook hebben we soms onvermijdelijke plastic items. Zoals een onderdeel van onze Fairphone, of een verpakking van elektronica die we niet tweedehands kunnen kopen.

In totaal zitten we op ongeveer een linnen tasje aan papier en glas per maand. En een linnen tasje aan plastic per kwartaal. Heel weinig dus.”

Wat zijn de simpelste tips om te beginnen met minder afval produceren?

“Begin niet in één keer zoals wij dat dachten te doen! Het is veel beter om geleidelijk te veranderen. Begin bijvoorbeeld met het schrappen van wegwerpproducten: die zorgen al voor de helft van het plastic in de oceanen. Denk hierbij aan wegwerpbekers, rietjes, zakjes, etc.

Speciaal hiervoor organiseren we ieder jaar in juli het Plasticdieet, waar je gratis aan mee kunt doen. Je ontvangt dan tips en inspiratie en we hebben een tof evenement. Daarnaast kun je elke keer als iets op is een verandering invoeren. Is de shampoofles leeg? Check dan eens een shampoobar. Is het tijd voor een nieuwe tandenborstel? Probeer dan eens een bamboe tandenborstel uit. Of is je plastic tasje gescheurd? Kies dan voor een linnen of katoenen exemplaar.”

Heb je nog een laatste tip?

“Vergeet niet om te genieten van deze levensstijl! Ons leven is écht alleen maar leuker geworden. We spreken nog steeds af met vrienden (als we bij vrienden zijn vragen we niet ineens van ze om ook zero waste te worden, natuurlijk. Dit zijn onze ‘cheat momenten’). We gaan naar festivals, op vakantie én we ontdekken allemaal toffe nieuwe plekken. Maar ook nieuwe initiatieven en mensen.”

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.