Jonge vrouwen hebben vaker een burn-out, blijkt uit cijfers van het CBS

Nu aan het lezen

Jonge vrouwen hebben vaker een burn-out, blijkt uit cijfers van het CBS

Jonge vrouwen hebben vaker een burn-out, blijkt uit cijfers van het CBS

Een burn-out krijgen door werk is iets wat we tegenwoordig maar al te vaak voorbij zien komen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistieken en onderzoeksbureau TNO blijkt dat een burn-out vooral bij jonge, werkende vrouwen voorkomt. Hoe zit dat?

Uitgeput

Na een werkdag volledig uitgeput zijn en geen zin meer hebben om boodschappen te doen, laat staan om te koken. Uit de cijfers blijkt dat maar liefst één op de vijf vrouwen van 25 tot 35 jaar hier last van heeft. Mannen en vrouwen in andere leeftijdscategorieën hebben hier minder last van.

Het CBS onderzocht op vijf kenmerken, namelijk: een leeg gevoel aan het einde van de werkdag, fysieke of emotionele uitputting door het werk en het gevoel dat een werkdag doorkomen ontzettend veel van iemand vergt. Wie zich gemiddeld een paar keer per maand of vaker in deze vijf kenmerken herkent, vertoont tekenen van een burn-out.

Uit de cijfers blijkt dat vrouwen die alleen zijn, hier meer last van hebben. Dat komt waarschijnlijk deels doordat zij meestal fulltime werken. Opvallend is dat vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie met kinderen en een gezin hier minder last van hebben.

De oorzaak

Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van burn-outverschijnselen dan mannen op de werkvloer. Volgens het CBS en TNO vinden vrouwen het lastiger om zelfstandig te beslissen hoe het werk wordt uitgevoerd, waardoor er meer stress ontstaat. Daarnaast zijn ze minder goed in staat om zelf het tempo of de volgorde van hun werkzaamheden te bepalen.

Daar komt bij dat veel vrouwen zichzelf teveel verantwoordelijkheden geven en hoge eisen opleggen voor zichzelf. Over het algemeen vinden vrouwen het lastiger om ‘nee’ te zeggen dan mannen, waardoor het werk alleen maar opstapelt en de druk hoger wordt.

Wat kun je hiertegen doen?

Het is altijd goed om even bij jezelf na te gaan hoe jij je voelt. Herken je de vijf kenmerken? Dan is het misschien wel tijd om wat rustiger aan te doen om te voorkomen dat je een burn-out krijgt. Maar denk ook aan de volgende punten:

  • Denk meer aan jezelf. Jij bent degene waar je je hele leven nog mee moet doen, en dat is het belangrijkste. Probeer niet te lang stil te staan bij wat anderen ervan denken.
  • Sta stil bij wat je verwachtingspatronen zijn en leef hiernaar.
  • Stel een doel voor jezelf en probeer hierop en blijf je hierop richten. Schrijf de doelen op en kijk hier af en toe eens naar, dan zul je sneller stil blijven staan bij de doelen die je wilt behalen.
  • Zorg goed voor jezelf: beweeg genoeg per dag, sport een (of een paar) keer per week en rust voldoende uit.

You’ve got this!

Avalon (26) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.