Jongens succesvol laten opgroeien? 10 boeken heb je nodig

Nu aan het lezen

Jongens succesvol laten opgroeien? Daarvoor heb je 10 boeken nodig

Jongens succesvol laten opgroeien? Daarvoor heb je 10 boeken nodig

Als ouder wil je graag dat je kind later succesvol wordt. Je hoopt het allerbeste voor ze. Tijdens de opvoeding doe je er alles aan zodat ze later een goede baan en een goed inkomen krijgen. Maar hoe stimuleer je ze op de beste manier? Door muziekles? Of een programmeercursus?

Een nieuw onderzoek toont aan dat dit op een veel simpelere – en goedkopere – manier kan. Door het kind te omringen met boeken. Je weet wel, met zo’n harde kaft en papieren bladzijdes. Het blijkt dat kinderen die thuis toegang hebben tot boeken, op latere leeftijd meer verdienen. Volgens Quartz verdienen jongens die opgeroeid zijn met boeken later meer.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Italiaanse Universiteit Padova, werd gedaan onder 5820 Europese mannen. Het doel was om uit te vinden of een extra jaar educatie invloed had op de hoogte van het salaris. En dat bleek. Jongens die een extra jaar op school zitten, verdienen als volwassenen 9 procent meer.

Extra jaar

Maar de onderzoekers vonden nog iets interessants. De jongens die een extra jaar op school zitten en die thuis toegang hebben tot 10 boeken, verdienen later tot 21 procent meer. Het bleek dat 10 het magische getal was. Jongens die 50 of 100 boeken thuis hadden, werden er niet beter door. “Factoren of de vaders van jongens in de bankensector werken, en of ze thuis stromend water hebben, maakt geen verschil uit”, schrijft Quartz.

10 boeken in huis hebben geeft geen garantie dat jouw kind later een super goed salaris krijgt. Er zijn ook andere factoren die meespelen. Bijvoorbeeld dat ouders die boeken in huis hebben, al meer in de educatie van hun kind hebben gestoken, omdat ze al boeken in huis hebben. Of omdat de ouders al meer boeken in huis hebben, ook vaker hun kind voorlezen. Of omdat ouders die rijker zijn, het zich kunnen veroorloven om boeken te kopen.

Hoe de relatie hiertussen ook zit, het is in ieder geval een feit dat het voor de ontwikkeling van het kind goed is om boeken te lezen. En je hebt geen onderzoek nodig om te weten hoe leuk het is om helemaal verloren in een boek te raken.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.