Deze kaart laat per straat op basis van geluid de sfeer horen - Vance

Nu aan het lezen

Deze kaart laat per straat op basis van geluid de sfeer horen

Deze kaart laat per straat op basis van geluid de sfeer horen

Met technologie kunnen we heel veel meten. Zo zijn het voor het verkeer apps die ons vertellen waar die files en flitsers zitten. Door de komst van sensoren en camera’s worden er ‘slimme steden’ ontwikkeld en kunnen we veel problemen snel oplossen. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat steden bewoond worden door mensen. Daarom is er nu een ‘Chatty Map’ die verteld wat de sfeer per straat is.

Daniele Quercia, Luca Maria Aiello en Rossano Schifanella van Good City Life hebben de Chatty Map ontwikkeld. Ze hebben mensen uit de straten van twaalf steden gevraagd om te beschrijven wat zij op die straat horen, om er zo achter te komen hoe de ze omgeving ervaren. Op deze manier krijgen de onderzoekers meer inzicht in het sfeer in het gebied. Er is al een kaart voor onder andere Londen, Barcelona, New York, Washington, Miami, Milaan en Rome, meldt Wired.

Op de kaarten worden de straten rood, blauw, groen, geel of grijs gekleurd. Rood staat voor verkeer, blauw voor mensen, groen voor natuur, geel voor muziek en grijs voor bouwwerkzaamheden. De makers hebben data van Flickr gebruikt, om via de foto erachter te komen waar diegene was en wat hij of zij toen voelde. Als je op een straat klikt kun je het geluid horen en zien welke sfeer er bij die straat hoort.

De makers geven aan dat de info subjectief is, maar ze zeggen ook dat als je al deze gevoelens bij elkaar brengt, je uiteindelijk de algemene sfeer over de straat krijgt. Ook verandert de stad qua dynamiek, bijvoorbeeld vergelijking met dag en nacht en zomer en winter. Rossano Schifanella, een van de makers, geeft aan dat er in de toekomst ook met Instagram en Facebook gewerkt kan worden om de data betrouwbaarder te maken. De kaart heeft door deze data een emotionele waarde gekregen en is waardevol voor de toekomst wanneer je dit met andere data kunt vergelijken.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.