Dank, ZML: Kamergotchi's verzorgen, maakt de maandag een stuk leuker

Nu aan het lezen

Dank, #ZML: Kamergotchi’s verzorgen, maakt de maandag een stuk leuker

Dank, #ZML: Kamergotchi’s verzorgen, maakt de maandag een stuk leuker

Zondag met Lubach doet ’t hem weer, schrijft zelfs de NOS. Alle ogen zijn op #ZML gericht sinds het nieuwe seizoen is aangebroken en de aanval op ons politiek bewustzijn is geopend.

Sinds gisteravond speelt Nederland massaal een game die ons bedient van warme gevoelens voor politici. Want met de verkiezingen over drie weken, is het nog best lastig kiezen tussen alle partijen. Daarom, stelt Arjen, is het van belang je af te vragen wie je in huis zou nemen. “Waar heb je een gevoel bij, en wie zou je – bij wijze van spreken – een huisgemaakt bord vlindertjes pasta met kappertjes en ansjovis voorschotelen?”

Kamergotchi

Om de zwevende kiezer te helpen, komt Lubach en zijn redactie met een ‘politieke kindersurprise’: de app Kamergotchi. Geïnspireerd op het extreem populaire digitale dierenverzorgingsspel uit de jaren 90. Het doel: zo lang mogelijk je ‘huisdier’ in leven te houden door hem aandacht, eten en kennis te geven. Hoe langer je speelt des te hoger je score wordt. Tenzij je je Kamergotchi niet mag.

Wat blijkt: we willen véél politici in huis halen. Drie uur na de uitzending stond de teller al op 100.000 Kamergotchi’s, vanochtend was het aantal gebruikers opgelopen tot 218.570, aldus de producent van ZML.

Geheime features

Software ontwikkelaar/’de broer van’ Joost Lubach maakte de game voor ‘Zondag Met Lubach’ en voorziet ons van wat nuttige background information. Hij legt uit dat elke politicus die je krijgt toegewezen, volledig willekeurig is. In totaal zijn er 17 lijsttrekkers. En als je nu niet blij bent met je politicus-poppetje? “Dan moet je wachten tot het spel na een dag opnieuw begint of hem laten doodgaan..”

Over enige geheime features kan hij niks zeggen. “En zelfs als die er waren, zou ik er niet over praten.” Wel verwijst hij net als broer Arjen naar de ‘neus’. “Je kan op de neus van je Kamergotchi drukken en dan krijg je een toetertje.”

Volgens de software-ontwikkelaar, die eerder de Martingarrixizer maakte, kan het dankzij de willekeurigheid ook voorkomen dat je twee keer achter elkaar dezelfde hulpbehoeftige politicus treft in je smartphone. Joost: “Ik heb nu twee keer achter elkaar Mark Rutte  gehad. Dat is dan pech.”

Maximale score en toewijding

Inmiddels kan het zijn dat de app af en toe wat vertraging heeft, als er weer eens een nieuwsbericht over verschijnt. Joost garandeert echter dat het spel na zo’n piek gewoon weer werkt. Het doel is zo lang mogelijk te spelen. Opdat je de behoeften van je politicus leert kennen, maar ook omdat toegewijde spelers kans maken op kaartjes voor Zondag met Lubach.

Het slechte nieuws is dat er van werken vandaag weinig terecht komt. Het goede nieuws: er is absoluut geen limiet. Elke 7 minuten kan je een activiteit verrichten. Doe je dat, dan bereik je de maximale score die je elke twee uur kan claimen. Maar: “Als je zoveel speelt, is het misschien wel verdacht”, aldus Joost Lubach.

De politici zelf, kunnen er wel van genieten.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.