Kinderen weten staks meer over computers dan jij dankzij dit boek - Vance

Nu aan het lezen

Kinderen weten staks meer over computers dan jij dankzij dit boek

Kinderen weten staks meer over computers dan jij dankzij dit boek

De technologische ontwikkeling gaat hard, en dat betekent dat de jongste generaties steeds meer informatie vergaren over computers. Vraag eens aan een kind van 8 jaar oud wat hij of zij al allemaal weet over hoe computers werken, het zal je verbazen.

De Finse schrijfster Linda Liukas speelt hierop in en bracht onlangs haar tweede boek uit van Hello Ruby genaamd ‘De Grote Reis door de Computer.’ Na het verschijnen van haar eerste Hello Ruby boek spraken wij met de auteur over haar achtergrond en haar doel met het boek:

“Wat ik met Hello Ruby wil bereiken, is dat kinderen de taal van deze eeuw moeten gaan spreken.”

Nieuwe avonturen

Het eerste boek van Liukas genaamd ‘Een Avontuurlijk Sprookje over Programmeren’ was een daverend succes en werd in 20 talen vertaald. Bij het tweede boek wordt er meer nadruk gelegd op de computer zelf. In het begin van het boek richt de auteur zich zelfs tot de ouders, ze vindt het belangrijk dat ook de ouders betrokken zijn bij het begrijpen van de computer. “Dit is geen gebruiksaanwijzing voor het bouwen van een computer,” vertelt Liukas. Haar doel met het boek is de mysterieuze doos van de computer open te breken en uit te leggen hoe alles werkt.

Het boek bevat veel meer dan alleen het verhaal van de 6-jarige Ruby die door de wondere wereld van de computer wandelt. Er staan ook opdrachten in, kinderen kunnen zelf een computer bouwen van papier, en er zijn vragen, spelletjes en oefeningen. Zo leren kinderen op een leuke manier hoe de computer in elkaar zit en wat elke functie inhoudt.

“Cursor geeft geen antwoord op mijn berichten,” zegt Muis. Zinnen als deze vormen de verhaallijn van het boek. Ok, we weten allemaal wat een muis is en een cursor. Maar later in het boek komen ook de CPU, GPU en RAM ter sprake. Weet jij precies wat dit allemaal inhoudt? Kinderen tussen 4 en 8 jaar vanaf nu wel. Tijd om een inhaalslag te maken.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.