Ben jij de hele dag door aan het klagen? Zo kun je daarmee stoppen

Nu aan het lezen

Klaag jij de hele dag door? Zo kun je daarmee stoppen

Klaag jij de hele dag door? Zo kun je daarmee stoppen

De gewoonte om te klagen zit misschien een beetje in ons allemaal. Want hoe makkelijk is het om over iets te zeuren dat niet helemaal goed is gegaan vandaag? Of om te klagen over iemand anders die iets niet goed heeft gedaan, dat is eigenlijk nog makkelijker. Maar klagen is hartstikke negatief. En zonder dat je het doorhebt, ben je dus ontzettend negatief aan het denken. Zonde, want dat kost veel meer energie dan wanneer je positief denkt. Tijd dus om daar verandering in te brengen!

Word bewuster

Waarschijnlijk heb je in eerste instantie niet eens door dat je veel klaagt. De eerste stap om dit te verminderen, is dan ook om je er bewust van te worden. Als je eenmaal bewust wordt van het klagen, zul je zien dat je het ook een stuk minder wilt doen.

Klagen en niets doen

Veel mensen klagen graag, maar hebben vervolgens niet de intentie om hier iets aan te veranderen. Probeer dit daarom eens anders te doen. Als je het niet eens bent met iets, kijk dan eens naar wat je hier zelf aan kunt veranderen. Dat werkt al een stuk beter dan er alleen maar over zeuren.

Houd het bij jezelf

Natuurlijk is het makkelijk om iemand anders de schuld te geven, maar wat heb je daar uiteindelijk aan? Door het bij jezelf te houden, worden die negatieve gedachtes al een stuk minder. En heb je veel mensen om je heen die wel van een lekker potje klagen houden? Laat dat even voor wat het is en probeer je er zo min mogelijk mee te bemoeien. Het zal je een hoop frustraties besparen!

Wees juist dankbaarder

Het is natuurlijk makkelijk om te klagen, maar probeer ook eens stil te staan bij de dingen die wél goed gingen op een dag. Zo zul je zien dat deze positieve dingen veel fijner zijn dan de negatieve. Op deze manier kun je hier dan ook meer aandacht aan geven.

Ga de uitdaging aan

Probeer eens een hele dag niet te klagen. Vertel het aan je collega’s, vrienden of klasgenoten zodat zij jouw geklaag extra in de gaten kunnen houden. Op deze manier word je een stuk bewuster van het klagen en wie weet is dit het begin naar het einde van jouw klaagzang.

Avalon (26) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.