Klachten van lezers: 'Marvel stopt te veel diversiteit in de comics'

Nu aan het lezen

Klachten van lezers: ‘Marvel stopt te veel diversiteit in de comics’

Klachten van lezers: ‘Marvel stopt te veel diversiteit in de comics’

De laatste jaren heeft Marvel aanpassingen gedaan aan de superhelden in de comics. Personages zijn meer divers geworden. De klassieke witte mannelijke superheld wordt vervangen door een zwart tienermeisje, en daar is niet iedereen blij mee.

“We hoorden dat mensen niet meer diversiteit wilden”, zegt David Gabriel, de vice-president van Marvel’s verkoopafdeling tegen ICv2. “Ze wilden geen vrouwelijke personages en dat zien we ook terug in de verkopen.”

Gabriel ziet dat ieder personage dat divers en nieuw is, alles dat niet tot het ouderwetse Marvel behoort, niet goed verkocht wordt. “Dat is moeilijk voor ons, omdat we een hoop verse, nieuwe, spannende ideeën hebben die we uit willen brengen en niets werkt goed.”

De verschuiving was in oktober vorig jaar duidelijk te merken. Een maand later daalden de verkopen van comics en graphics naar Noord-Amerikaanse stripwinkels jaar-op-jaar met 4 procent omlaag. Marvel’s marktaandeel zakte in dezelfde periode van 43 procent naar 38 procent.

Niet alleen klachten bij comics

Fans reageerden volgens Gabriel boos. Ze wilden diversiteit niet opgedrongen krijgen — en niet alleen Marvel had daar last van, schrijft Quartz.

Binnen de gamingwereld bestaat ‘Gamergate’, een online beweging die bang is voor politieke correctheid binnen de game-industrie. Respect voor diversiteit binnen games is voor de aanhangers van die beweging een blijvend probleem, wat zich onder meer uit in pesterijen in intimidaties van vrouwlijke gamers.

En ook in de filmwereld blijft diversiteit een uitdaging. De reboot van Ghostbusters, met een volledig vrouwelijke cast, kwam onder vuur te liggen, waardoor het nog steeds moeilijk bleek stereotypes te doorbreken. Toch is er de afgelopen jaren een verschuiving te zien in de filmwereld. De Oscars kregen het te verduren omdat ze zwarte acteurs 2 opeenvolgende jaren niet meenamen in de nominaties. Na veel protest en de trending hashtag #OscarsSoWhite ging de Academy over stag en werden er afgelopen jaar 6 zwarte acteurs genomineerd.

Marvel blijft hetzelfde doen

In de wereld van de comics lijken de rollen omgedraaid. De fans zitten hier niet te wachten op diversiteit, terwijl de makers dat juist wel willen uitdragen. Maar Marvel wijzigt de plannen ondanks de dalende verkopen niet; de nieuwe superhelden zullen volgens Gabriel niet verdwijnen.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.