Emile Roemer (SP) scoort punten bij de ROC-klas in RTL's De Klas Kiest

Nu aan het lezen

Emile Roemer (SP) valt in de smaak bij scholieren

Emile Roemer (SP) valt in de smaak bij scholieren

Jongeren overtuigen is hét speerpunt geworden van deze verkiezingen. Of ze nu nog niet stemgerechtigd zijn (Het Jeugdjournaaldebat) of 18 + en laks: elke stem telt, weten politici. In het RTL programma De Klas Kiest, uitgezonden via Facebook Live, bezoeken zij ‘zwevende’ scholieren die voor het eerst gaan stemmen. Onderwerpen als de basisbeurs, AOW-leeftijd en actuele gebeurtenissen passeren de revue in het Haagsche ROC-Mondriaan college.

In de laatste aflevering, twee dagen voor de landelijke verkiezingen, is het ‘nu echt spannend’, vat de presentator samen. De beurt is aan de allerlaatste lijsttrekker in een rij van grote politici: Emile Roemer (SP) neemt plaats voorin de klas. De politicus was 18 jaar lang leraar, dus hij zou ‘het klusje’ moeten kunnen klaren.

Punten scoren

Zonder enig ongemak en met de onvermijdelijke gemoedelijkheid die de bestuurder met zich meeneemt, wordt zijn populariteit ingeschat. Ongeveer de helft van de klas overweegt voor aanvang van de ‘les’ op de SP te stemmen. “Een voorbeeldklas”, aldus Roemer die maar wat blij is met de punten die hij nu al heeft gescoord.

Er wordt gestart met een huidige politieke situatie: de clash met Turkije en het benoemen van Nederland als ‘fascistisch’. Hoewel Roemers tongval het niet verraadt, komen zijn ouders uit Rotterdam legt hij uit. Zij hebben van dichtbij de oorlog en wederopbouw van een vernielde stad meegemaakt. “Ons daar dus voor uitmaken, tja. Daar heb ik geen goed woord voor over.”

Helder, vindt ook de klas. Maar wat zijn de sancties voor landen die ‘ons’ zo behandelen? Roemer: “We moeten dit in ieder geval niet accepteren. Uitschelden is er niet bij. De vraag om een excuus vind ik dan ook terecht. Maar wat mij betreft kunnen ook de gesprekken over toetreding tot de EU in de ijskast.”

Uitgesloten

Het gesprek kabbelt van huidige ontwikkelingen naar meer langlopende dilemma’s waar de SP zich sterk voor merk. Het dichten van kloven, of dat nu tussen links of rechts is of een verschil van cultuur of inkomenshoogte: een samenleving bestaat niet zonder dat we samen leven. Roemer: “Het zit ‘m al in het woord.”

Toch zijn bepaalde combinaties onmogelijk, moet de fractievoorzitter toegeven als een leerling opmerkt dat Roemer weigert samen te werken met de VVD én PVV. “Bij de PVV is dat helder waarom: ze scheren alles en iedereen over één kam. Het feit dat ik niet wil samenwerken met de VVD heeft niks met het type mensen te maken, ik kan met Rutte prima een kop koffie drinken. Maar hoe de SP problemen oplost is zo anders. Neem nu de gezondheidszorg. Ik wil het eigen risico afschaffen, de VVD wil het eerder omhoog gooien. Als wij samen zouden regeren, ga je eindeloos compromissen sluiten. Dan ontstaat broddelwerk waarin je jezelf niet herkent. De vraag is dan: ga je Ruttes koers of een koers waarin we de sociale weg in gaan? Die twee moet je niet bij elkaar zetten. De kans van een samenwerking tussen ons, is net zo groot als een fusie tussen Ajax-Feyenoord.”

De eindstand na de les van Meneer Roemer? Een vette 9. Bijna alle bordjes gaan omhoog als de leerlingen worden gevraagd wie er overweegt op de SP te stemmen. Emile glundert. Zijn taak als docent zit er op.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.