Klokkenluider Chelsea Manning vervroegd vrij dankzij Obama

Nu aan het lezen

Klokkenluider Chelsea Manning vervroegd vrij dankzij Obama

Klokkenluider Chelsea Manning vervroegd vrij dankzij Obama

Je zult maar het goede denken te doen, maar toch in de gevangenis eindigen. Dat is wat klokkenluider Chelsea Manning overkwam in 2010. Maar is er een positief nootje in het verhaal. Obama heeft namelijk ineens besloten haar straf te verminderen.

Oké, even terug naar het begin.

WikiLeaks

Vroeger ging Chelsea door het leven als man, genaamd Bradley. In 2010 nam ze na een geslachtsverandering, de naam Chelsea aan. Bradley was militair en werd in 2009 uitgezonden naar Irak, waar hij werkte als informatie-analist voor het Amerikaanse leger. Daardoor had hij toegang tot het computernetwerk waarin de documenten opgeslagen waren.

Uit die documenten bleek dat Iraakse militairen die met de Amerikanen samenwerkten gevangenen mishandelden en dat er bij de strijd tegen verschillende terroristische groepen waarschijnlijk meer doden waren gevallen dan de officiële cijfers aangaven.

Manning lekte 260.000 documenten en twee video’s door naar klokkenluiderwebsite WikiLeaks. Deze publiceerde deze documenten, die onder andere geheime correspondentie tussen de Amerikaanse regering en de Amerikaanse ambassades bevat.

Veroordeeld

Manning vertelde in een chatgesprek met hacker Adrian Lamo over het doorgeven van de informatie aan WikiLeaks. Lamo gaf dit door aan de Amerikaanse autoriteiten. Na deze daad werd Manning aangeklaagd voor 22 feiten, waaronder ‘hulp aan de vijand’, waarvoor 22 jaar cel staat. Die beschuldiging ontkent Manning. Ze bekent dat ze de documenten lekte, maar dit was om een debat op gang te brengen over de Amerikaanse buitenlandpolitiek en omdat ze vond dat bepaalde feiten bij het publiek bekend moesten worden.

Ze wordt schuldig bevonden aan zeventien feiten. ‘Hulp aan de vijand’ wordt niet bewezen geacht door de rechter. Manning moet haar straf uit zitten op een zwaarbeveiligde militaire mannengevangenis in Kansas. Ze voerde haar gender-problematiek aan als verzachtende omstandigheden. Ze leed daardoor aan depressies en deed twee keer zelfmoordpoging.

Obama

Eerder had Obama altijd een scherpe mening over Manning. Hij gaf aan dat Manning ‘de wet had overtreden’, nog voordat de soldaat veroordeeld was. Ondanks velen protesten en petities, bleef de ex-soldaat de afgelopen jaren vastzitten.

Blijkbaar heeft Obama zijn mening bijgesteld. Hij heeft Manning’s straf verminderd en de einddatum is nu niet 2045 maar 17 mei. Obama gaf 208 andere gevangenen ook strafvermindering en 64 andere amnestie, waarmee hun strafblad werd gewist.

Reacties

WikiLeaks reageert blij op de bekendmaking.

Amnesty International reageerde ook op de vrijlating. De organisatie noemt het ‘een te late maar positieve stap voor de mensenrechten’. “Het is schandalig dat ze jarenlang wegkwijnde in de gevangenis, terwijl degenen over wie de informatie ging nog steeds niet voor de rechter werden gebracht”, aldus Margaret Huang, directrice van de Amerikaanse afdeling van Amnesty International in het AD.

Maar niet iedereen is positief over het bericht. Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, noemt de beslissing van Obama ‘ronduit een schande’. Hij denkt dat het gevaarlijk is als gratie wordt verleend ‘aan mensen die de nationale veiligheid in gevaar brengen’.

Nena is 21 jaar en studeert Journalistiek in Tilburg. Ze houdt zich graag bezig met schrijven, film en fotografie. Mensen denken vaak dat ze aan het dromen is, maar in werkelijkheid bedenkt ze dan geniale creatieve producten. Of wat ze gaat eten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.