Kunnen we het even hebben over die angstaanjagende House of Cards-trailer? - Vance

Nu aan het lezen

Kunnen we het even hebben over die angstaanjagende House of Cards-trailer?

Kunnen we het even hebben over die angstaanjagende House of Cards-trailer?

House of Cards is zo’n serie waarin de werkelijkheid ernstig is verstrengeld met fictie. De lijn met hedendaagse politiek is makkelijk te trekken en de manier waarop we als mens – ten koste van anderen-  streven naar méér wordt bewonderenswaardig uiteengezet. Tegelijkertijd kan je je niet voorstellen dat iemand zo ver zou gaan voor de ultieme machtspositie.

House of Cards kruipt onder je huid, ook als je de Netflix-knop op een zelfgekozen tijd stopzet. Loop eens een metrostation in een vertel me eerlijk dat jij niet aan die ene scene denkt waarin Franks temperament tot ongekende hoogten stijgt.

Game time

De nieuwe House of Cards-trailer is precies daarom zo eng. It’s game time in het koninkrijk van de Underwoods en wij moeten het allemaal weten.

Voor wie de imponerende teaser voor seizoen vijf nog niet heeft gezien (nog maar 28 nachtjes slapen!),  ziet de Underwoods in een zelfgecreëerde chaos die is ontketend omdat de wereld er even dreigde achter te komen tot welke gruwelijke misdaden Frank en Claire in staat zijn.

Illustrerend is de voice-over van Kevin Spacey: “The American people don’t know what’s best for them, I do.”

Donald Trump

Vanity Fair schreef naar aanleiding van de trailer een artikel over de angstaanjagende overeenkomsten met de werkelijkheid. Ook president Donald Trump heeft namelijk de woorden gesproken dat hij, en hij alleen, het land kan redden.

Presidentskandidaat Will Conway is een bedreiging voor Frank Underwood. En wat doet Frank met bedreigingen? Juist. (Foto: Netflix)

Even nadat ik de trailer heb gezien, lees ik een nieuwsbericht van een Fransman die in Parijs uren aan één stuk door heeft geblaft als een hond uit protest tegen extreem-rechtse politici als Marine le Pen. Want, zo stelt de man, we zijn allemaal figuurlijk honden die worden onderdrukt door hun ‘baas’.

Inrichting

Terwijl de wereld ‘in ’t echie’ vecht om democratische beginselen en autoritaire stemmen, boldert de zege in het Amerika van House of Cards gewoon door. Hoewel: zo makkelijk gaat het presidentschap Frank en zijn lieftallige echtgenote niet af. We zien een glimps van protesten, twijfel (bij Claire?) en de gevolgen van Frank en Claires expansiedrift. Want zien we daar presidentskandidaat Will Conway in een inrichting?

We gaan het zien op 29 mei.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.