Landelijke staking legt het hele ov plat, maar waarom? - Vance

Nu aan het lezen

Landelijke staking legt het hele ov plat, maar waarom?

Landelijke staking legt het hele ov plat, maar waarom?

Als je niet in dezelfde stad woont als waar je studeert of werkt, is de kans aanzienlijk groot dat je je dagelijks in het openbaar vervoer bevindt. Behalve vandaag. Want medewerkers van de NS en bijna alle andere openbaarvervoerbedrijven leggen vandaag hun werk neer. Dat laat zien hoe belangrijk het openbaar vervoer wel niet is, en wellicht dat de stakers hiermee hun zin krijgen. Maar wat willen ze eigenlijk met deze staking?

Onderhandelingen

De medewerkers van de openbaarvervoerbedrijven willen onder andere een bevriezing van de AOW-leeftijd en een vroegtijdig pensioen voor mensen met zware beroepen. De reden voor het felle staken komt vooral doordat de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel met werkgevers en het kabinet eind vorig jaar niet naar verwachting verliep.

Vervolgens besloot het kabinet toen om zelf te beginnen aan een pensioenhervorming, zonder medewerking van de vakbonden. Juist daar zijn de vakbonden zo boos over.

Pensioenleeftijd

Elk jaar gaat de pensioenleeftijd iets omhoog. Dat betekent dat de mensen in 2019 op 66 jaar en 4 maanden met pensioen kunnen, maar in 2021 staat deze leeftijd al op 67 jaar. Dat is dan ook de reden van het bevriezen van deze leeftijd. Want volgens de vakbonden hebben de mensen met zwaar werk en de mensen die in ploegendienst werken grote moeite om gezond hun pensioenleeftijd te halen.

Gevolgen staking

Zo’n landelijke staking heeft natuurlijk nogal wat gevolgen voor het land. Er zullen bijna geen treinen rijden, behalve van Schiphol naar Amsterdam Centraal en weer terug. Dit heeft de rechter afgelopen week besloten na een kort geding. Omdat zo’n staking voor nogal wat chaos kan zorgen, wordt er geadviseerd om dan ook niet met de trein te gaan reizen, en helemaal niet naar het station te komen.

Via Twitter worden er vele ritjes aangeboden en gezocht, om zo toch op de plaats van bestemming te kunnen komen. Het is dan wel de vraag of je op tijd aan zult komen. Er wordt verwacht dat de ochtend- en avondspits een stuk drukker zal zijn dan normaal. Als het kan, wordt er aangeraden om vandaag een dagje thuis te werken.

Avalon (27) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.