LGBT-activisten strijden voor eigen VN-expert in Genève

Nu aan het lezen

LGBT-activisten strijden voor eigen VN-expert in Genève

LGBT-activisten strijden voor eigen VN-expert in Genève

De Verenigde Naties hebben experts op vele gebieden. Deze experts zijn onafhankelijk en komen bijvoorbeeld in actie als het gaat om een eind te maken aan geweld tegen vrouwen of komen op voor de rechten van Albino’s. LGBT-activisten willen dat er bij de VN een expert komt die opkomt voor de rechten van LGBT’s.

Deze week zijn er belangrijke vergaderingen in Genève als het gaat om mensenrechten: de VN Human Rights Council. De Human Rights Council wordt elk jaar gehouden en hierbij zijn de 47 landen aanwezig die bij de VN horen. Tijdens dit council wordt er gepraat over verbeteringen van de mensenrechten in bepaalde landen, maar ook over de hele wereld.

De aanslag op de homobar in Orlando laat volgens de activisten zien dat geen enkel land immuun is voor dit soort haat en geweld tegen de LGBT-community waar ze vaak mee te maken krijgen. En dat degenen die op komen voor de rechten van deze mensen, vaak belachelijk worden gemaakt, schrijft International Service for Human Rights (ISHR).

In sommige gevallen heeft de VN zich bemoeid met deze zaken, door onderzoek te doen en op te komen voor de rechten van deze mensen. Onder andere toen een LGBT-activist in Honduras werd vermoord. Het is voor de LGBT-community belangrijk om een aanspreekpunt binnen de VN te hebben, omdat ze op deze manier niet meer via een omweg dit soort misstanden op de agenda hoeven zetten.

Lobbyen

Alexander Hammelburg werkt voor de Nederlandse LGBT-belangenorganisatie COC. “Van de 47 landen die donderdag of vrijdag de stemming bepalen zijn er momenteel 23 voor, 17 tegen en 7 landen twijfelen. Als al die twijfelaars tegenstemmen, zijn we weg. Samen met andere LGBT-organisaties lobbyen we al vele jaren voor zo’n onafhankelijke LGBT-mensenrechtenexpert”, zegt hij in een interview met LINDAnieuws. Maar ook de landen die tegen zijn, Rusland, Pakistan en Bangladesh, lobbyen. Het zal dus nog spannend worden wat de uitslag gaat zijn.

Donderdag of vrijdag horen we dus of er een VN-expert voor de LGBT-community komt.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.