Duizenden LGBTQ-video's zijn eindelijk zichtbaar op YouTube

Nu aan het lezen

Duizenden LGBTQ-video’s zijn eindelijk zichtbaar op YouTube

Duizenden LGBTQ-video’s zijn eindelijk zichtbaar op YouTube

YouTube heeft na veel ophef het probleem opgelost met de optionele ‘beperkte kijkmodus’ waardoor verschillende onschuldige filmpjes werden weggefilterd voor gebruikers.

De modus is een filteroptie waarmee YouTube onder andere kinderen probeert te beschermen tegen expliciete content. Maar in plaats van ondeugdzame filmpjes, blokkeerde het platform talloze onschuldige video’s. Veel vloggers die zich uitspreken over LGBTQ-onderwerpen werden hiervan de dupe.

Beperkte modus

Naast content met daarin verwijzingen naar bijvoorbeeld homoseksualiteit, waren ook veel popvideo’s verborgen in de beperkte modus. Denk aan clips van Katy Perry, Taylor Swift en Miley Cyrus. Na veel ophef bood het videoplatform zijn excuses aan voor iets waarvan zij zeggen dat het een systeemfout is geweest. Het bedrijf is zijn belofte deze fout te herstellen afgelopen vrijdag grotendeels nagekomen.

Wat de fout precies is waardoor bepaalde content was verwijderd in beperkte modus, blijft onbekend. YouTube garandeert nu dat wat er ook voor zorgde dat video’s ‘onjuist werden weggefilterd door de optie’, een maand later is verholpen. Een van de manieren om dat te doen is ouderwets mensenwerk, luidt de verklaring van Google-topvrouw Johanna Wright. Het YouTube-team heeft volgens haar handmatig veel onjuist-gecensureerde bekeken en zal dit gebruiken om algoritmes te trainen.

12 miljoen extra video’s

Het mocht even duren maar het resultaat is dat je in ‘beperkte modus’ nu toegang hebt tot 12 miljoen video’s die je eerst niet kon bekijken. Naast de update die nu is uitgevoerd, heeft de videodienst gebruikers de optie gegeven gebruik te maken van een nieuw formulier. Zij kunnen dit invullen als ze denken dat video’s (onterecht) nog steeds niet toegankelijk zijn in de beperkte modus.

Om te benadrukken dat YouTube de incidenten betreurt, laat Wright (Google) weten dat de beperkte modus nooit content hoort weg te filteren die toe wordt geschreven aan zaken als geslacht, identiteit, politieke opvattingen, ras, religie of seksuele voorkeur.

YouTubers reageren voorzichtig maar positief op de update en waarderen de openheid en actieve houding van het videoplatform.

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.