Liefde overwint alles: homohuwelijk eindelijk legaal in Australië - Vance

Nu aan het lezen

Liefde overwint alles: homohuwelijk eindelijk legaal in Australië

Liefde overwint alles: homohuwelijk eindelijk legaal in Australië

Het is zover: Homoseksuelen mogen eindelijk trouwen in Australië. Na veel slagen en stoten stemde de Senaat vorige week al voor de legalisering. Vandaag was er ook een meerderheid in het Huis voor Afgevaardigden. Australië is hiermee het 25e land in de wereld dat het homohuwelijk legaliseert.

Lange strijd

Australiërs vochten lange tijd voor de gelijke rechten van homoseksuelen. In 2004 werd het homohuwelijk bij wet verboden. De toenmalige premier John Howard legde hiermee vast dat het huwelijk bestemd was voor man en vrouw. In de jaren hierop ontstond er veel discussie tussen voorstanders van het homohuwelijk en de conservatieve kiezers. Uiteindelijk bood een niet-bindende volksstemming uitkomst.

Vorige maand sprak driekwart van de Australische bevolking zich uit over het homohuwelijk via een niet-bindende stemming per post. Hierbij stemde maar liefst 61.6% voor. Dit gaf de huidige premier en voorstander van gelijke rechten, Malcolm Turnbull, de kans om het onderwerp aan het parlement voor te leggen.

Overwinning

Vandaag is de kogel eindelijk door de kerk en viert de LHBTQ gemeenschap deze grote overwinning. Tijdens het debat gaf parlementariër Tim Wilson een ontroerende speech waarna hij zijn partner Ryan Bolger ten huwelijk vroeg. Het antwoord was een volmondige ‘ja’. Toch moeten de geliefdes nog even wachten met trouwen. In februari 2018 zullen naar verwachting de eerste homohuwelijken worden gesloten.

De reacties onder de parlementariërs en de bevolking liegen er niet om, vandaag is het één en al feest in Australië.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.